Steve Forbes wint voorronde Arizona

WASHINGTON, 28 FEBR. De Amerikaanse uitgever en miljonair Steve Forbes heeft gisteren de Republikeinse voorverkiezing in de staat Arizona gewonnen. Senator Bob Dole won in Noord- en Zuid-Dakota, maar eindigde in Arizona op de tweede plaats. De conservatieve commentator Pat Buchanan kwam in Zuid-Dakota op de tweede, en in Arizona en Noord-Dakota op de derde plaats.

De zwaarbevochten overwinning in Arizona, de voornaamste van de drie voorverkiezingen die gisteren werden gehouden, is een belangrijke opsteker voor Forbes na de tegenvallende resultaten in Iowa en New Hampshire. Zaterdag won Forbes ook al in Delaware, maar daar hadden zijn tegenstanders zich nauwelijks vertoond.

De kwakkelende campagne van Dole zag haar overwinningen in de Dakota's enigszins overschaduwd door de uitslag in Arizona - waar Dole nog maar een week geleden gemakkelijk leek te kunnen winnen. Forbes' overwinning maakt het voor Dole moeilijk zich nog langer als het enige alternatief op te werpen voor de uiterst rechtse Buchanan. Toch toonde Dole zich gisteravond tevreden dat hij na zijn verliezen in New Hamsphire en Delaware weer bij de winnaars hoort.

Forbes voorspelde al weken dat hij de voorverkiezing in Arizona zou winnen. Hij besteedde er zo'n drie tot vier miljoen dollar aan televisiereclame, meer dan alle andere kandidaten bij elkaar. De afgelopen week voerde ook Pat Buchanan intensief campagne in Arizona, vooral met publieke verschijningen en optredens in radioprogramma's. In korte tijd wist hij zich een grote aanhang te verwerven met zijn pleidooien tegen abortus, immigratie en de economie van de vrije markt.

Dole zag zijn voorsprong in Arizona de afgelopen dagen snel slinken. Een van zijn medewerkers erkende gisteren dat Dole een fout had gemaakt door donderdag verstek te laten gaan bij een debat tussen de kandidaten.

Pag.5: Uitgever is nu koploper

Forbes zei gisteravond op zijn overwinningsfeestje: “Wij zijn er diep van overtuigd dat Amerika de grootste economische bloei en geestelijke vernieuwing in haar geschiedenis kan beleven.” En over zijn campagne: “Een week geleden schreven ze onze necrologie. Vanavond kunnen we misschien de necrologie schrijven van de wijsheid van de Amerikaanse politieke deskundigen.”

Forbes behaalde in Arizona 34 procent van de stemmen, tegen Dole 29 en Buchanan 28 procent. Alle 39 gedelegeerden die deze staat afvaardigt naar de Republikeinse conventie in augustus vallen toe aan de winnaar. In Noord- en Zuid-Dakota wordt het aantal gedelegeerden proportioneel verdeeld over de kandidaten. Dole behaalde in Noord-Dakota 42 procent, tegen Forbes 20 procent, Buchanan 18, de al afgehaakte senator Phil Gramm 10 en Lamar Alexander 8 procent. In Zuid-Dakota stemde 45 procent van de kiezers op Dole, 29 procent op Buchanan, 13 op Forbes en 9 op Alexander.

Alexander die in Iowa en New Hampshire als derde eindigde, voerde nauwelijks campagne in de staten waar gisteren voorverkiezingen werden gehouden. In plaats daarvan richtte hij zich op Zuid-Carolina, dat zaterdag aan de beurt is, en Georgia en Massachusetts, twee van de acht staten waar volgende week dinsdag voorverkiezingen worden gehouden. Forbes is nu koploper met 60 gedelegeerden. Een kandidaat heeft ten minste 996 gedelegeerden nodig om genomineerd te worden.