Staatssecretaris blij met kort geding Feyenoord

DEN HAAG, 28 FEBR. Staatssecretaris Nuis (media) vindt het verstandig dat Feyenoord naar de rechter stapt om uit te zoeken wie de eigenaar van de tv-rechten van voetbalwedstrijden is; de KNVB of de club. Dit zegt hij vandaag in een vraaggesprek met het Algemeen Dagblad.

De Rotterdamse voetbalclub legt zich niet neer bij het besluit van de algemene vergadering betaald voetbal om akkoord te gaan met het sportkanaal. Een consortium met onder meer KPN, Philips, Endemol en de ING-Groep exploiteert de komende zeven jaar de rechten van voetbalwedstrijden die worden gespeeld onder de vlag van de KNVB. De bond heeft een aandeel van tien procent in de zender die vanaf 18 augustus wil gaan uitzenden. Feyenoord stapt naar de rechter omdat zij de rechten van live-uitzendingen in eigen beheer wil houden. Op 8 maart zal de zaak voorkomen.

De bewindsman kan zich voorstellen dat Feyenoord zich meldt bij de minister van economische zaken met de vraag wat nu eigenlijk de positie van de club is. “Het is goed als er snel duidelijkheid komt”, aldus Nuis.

De conclusie dat het kabinet geen juridische bezwaren tegen het sportkanaal heeft, vindt Nuis voorbarig. “Met de toetreding van KPN rijst de vraag of er niet erg veel mensen die met de kabel te maken hebben in het consortium aanwezig zijn. Straks zeggen de kabelexploitanten aan de ene kant van de tafel dat ze de prijs laag willen houden en zeggen dezelfde exploitanten aan de andere kant van de tafel: 'ik wil 140 miljoen'. Ik denk niet dat dat kan in het kader van het mededingingsrecht”, aldus Nuis. Over de commerciële zender: “Zij hebben de rechten dus natuurlijk mag het sportnet als eerste de uitslagen melden. Maar dan moet Studio Sport in de vooravond de samenvattingen kunnen uitzenden, als de opgroeiende jeugd nog niet in bed ligt”.