'Samenzwering tegen Samper'

BOGOTÁ, 28 FEBR. De Colombiaanse staatsveiligheidsdienst zegt een samenzwering te hebben ontdekt, gericht tegen de Colombiaanse president, Ernesto Samper, en “tegen de stabiliteit van de Colombiaanse democratie”. Het hoofd van het Departement voor Administratieve Veiligheid, Antonio Gutierrez, maakte de ontdekking gisteren bekend.

Volgens Gutierrez bevatten documenten die werden aangetroffen in de bagage van een medewerker van de vroegere campagneleider van Samper, Fernando Botero, “een volledige strategie, inclusief activiteiten van buiten het land, om de president van de republiek aan te vallen”. De ontdekking werd gedaan toen de medewerker op het punt stond naar Miami te reizen.

Botero heeft de Colombiaanse justitie sinds januari materiaal verschaft waardoor een parlementair onderzoek naar corruptie en machtsmisbruik van Samper heropend moest worden.

Samper zou in 1994 zes miljoen dollar van het Cali-drugskartel hebben gekregen voor zijn verkiezingscampagne. Mocht de onderzoekscommissie Samper schuldig achten, dan kan een procedure in werking worden gesteld om de president af te zetten. (Reuter)