Resultaat Randstad vorig jaar naar record

AMSTERDAM, 28 FEBR. De netto winst van Randstad is vorig jaar met 45 procent gestegen tot 163,3 miljoen gulden, een recordresultaat. Het bedrijfsresultaat klom met 41 procent tot 176,9 miljoen gulden. Ook de omzet bereikte met 4,7 miljard gulden een recordniveau, zo heeft het uitzend- en beveiligingsbureau bekend gemaakt. In 1994 boekte de onderneming een omzet van 3,75 miljard gulden.

Nederlands grootste uitzendbureau met een marktaandeel van ongeveer 40 procent profiteerde het afgelopen boekjaar sterk van de opleving van de economie. Bedrijven huurden meer flexibele arbeidskrachten. De uitzendmarkt groeide dan ook met 24 procent.

Opvallend was dat Randstad marktaandeel moest inleveren in België en Frankrijk. Vooral in Frankrijk had Randstad problemen. De leidende directeur moest vertrekken na managementproblemen. Ook werd Randstad gehinderd door problemen bij het samenvoegen van twee dochters. “We werden geconfronteerd met onvoldoende management. Van de general manager hebben we afscheid genomen. Nu is ons directieteam op volle sterkte”, aldus de woordvoerder.

Randstad is in Frankrijk slechts een dreumes. De tachtig vestigingen zijn goed voor een marktaandeeltje van 2 procent, ofwel de nummer zes op de Franse ranglijst. In België had Randstad last van 'verscherpte concurrentie'. “Een werkmaatschappij raakte een grote Brusselse klant kwijt”.

Randstad kon in Nederland zijn marktpositie versterken door het openen van nieuwe vestigingen. Randstad kent nu 895 vestigingen, een stijging van 15 procent. Het aantal medewerkers steeg met 27 procent van 4.500 tot 5.700. Grootste concurrent is overigens uitzendbureau Start dat een marktaandeel bezit van ongeveer 16 procent.

Het concern is optimistisch over het lopende boekjaar. De markten waarin Randstad opereert, groeien structureel. Per jaar laten ze een gemiddelde groei van 10 procent zien, zo verwacht Randstad. Randstad denkt dat zijn omzet én winst sterker blijven groeien dan de markt.

In Europa en de Verenigde Staten bedraagt het aantal uitzendkrachten ongeveer 10 procent van het totaal aantal werknemers. In Nederland is procentueel gezien het aantal flexibele arbeidscontracten, ondanks alle discussie over een flexibele maatschappij, sedert 1985 'nagenoeg stabiel'. Ook in andere landen lijkt dat het geval te zijn, zo constateert de directie van Randstad. Wel stijgt het aantal uitzendkrachten in procenten van de werkende beroepsbevolking.

De solvabiliteit van het concern is ijzersterk, zo blijkt uit de balans. Het eigen vermogen steeg van 313,5 miljoen naar 405,8 miljoen gulden op een balanstotaal van 453 miljoen gulden. (ANP)