Peres dreigt met uitstel terugtrekking uit Hebron

JERUZALEM, 28 FEBR. De Israelische premier Shimon Peres heeft de Palestijnse leider Yasser Arafat gewaarschuwd dat Israel zijn terugtrekking uit de Palestijnse stad Hebron zou kunnen vertragen als hij de gewapende moslim-fundamentalistische bewegingen niet neutraliseert. Peres voerde daarmee de druk op Arafat op na de aanslagen van zondag en maandag in Jeruzalem en Ashkelon.

“Wij voelen zeer sterk, zo heb ik hem verteld, dat hij Hamas en de (Islamitische) Jihad en de andere groepen die zich met terreur bezighouden, moet ontwapenen”, zei Peres gisteren voor een groep joodse leiders. “Hij moet de mensen die de terroristische activiteit daadwerkelijk organiseren en commanderen, arresteren (...) Anders zullen we veel dingen in heroverweging moeten nemen, misschien met inbegrip van Hebron.”

Vandaag voegde Peres daar na een bijeenkomst met zijn kernkabinet aan toe dat was besloten “met kracht van het Palestijnse gezag te vragen dat het slechts één gewapende macht toelaat in de gebieden die het controleert”. Daarmee doelde hij op de officiële Palestijnse politie. Hij kondigde tevens aan dat de afgrendeling van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook van Israel nog voor onbepaalde tijd zal voortduren. Arafat, verklaarde de premier, heeft zich in de akkoorden met Israel verplicht activisten te ontwapenen en aanslagen op Israeliërs te voorkomen.

Arafat zelf sprak gisteren bij de grensovergang Erez met generaal Amnon Shahak, chef staf van het Israelische leger. Het gesprek was door Israel gearrangeerd, en Palestijnse functionarissen hadden, ten teken van hun ongenoegen daarover, aanvankelijk laten weten dat de bijeenkomst niet doorging. Volgens Israelische militaire bronnen was generaal Shahak gewapend met een gedetailleerd strijdplan tegen de fundamentalistische terreur. Onder andere zou generaal Shahak Arafat een lijst met twaalf moslim-extremisten hebben overhandigd die Israel uitgeleverd wil hebben. Volgens een Hamasleider heeft Arafat inmiddels 200 aanhangers van Hamas laten oppakken, maar slechts vijf leden van de militaire vleugel. (Reuter, AFP)