Muziekensembles richten vereniging op

DEN HAAG, 28 FEBR. Dertien gesubsidiëerde muziekensembles zijn van plan een vereniging op te richten om hun belangen beter te kunnen behartigen bij overheid en politiek en betere service aan leden te verlenen. Ook is het de bedoeling samen promotionele activiteiten te ontwikkelen.

Dat staat in 'De noten gehonoreerd', een gezamenlijke notitie van de meerjarig gesubsidiëerde ensembles. Zij vragen staatssecretaris Nuis van OCW een blijvende verhoging van zijn subsidie.

De ensembles krijgen in de sector podiumkunsten de laagste subsidie per bezoeker (20 tegen gemiddeld 68 gulden), zo stellen zij vast. Het subsidiepercentage is de laatste jaren van 51 naar 42 procent gedaald.

Het rapport concludeert dat de salarissen van de musici omhoog moeten en op het niveau van hun collega's van de grote orkesten dienen te komen. In totaal is daar 1,7 miljoen gulden per jaar voor nodig en 2,1 miljoen als daarbij ook de noodzakelijke salarisverhoging van niet-musici wordt geteld. Ook vinden ensembles dat zij voor hun musici een collectieve pensioenvoorziening moeten treffen. (ANP)