Miljardenorder Bombardier in Florida

TALLAHASSEE, 28 FEBR. Het Canadese concern Bombardier heeft gisteren, de dag waarop het afhaakte als kandidaat-koper voor Fokker, samen met drie andere bedrijven een order van vijf miljard dollar (8,1 miljard gulden) in de wacht gesleept voor de aanleg van een systeem voor hoge-snelheidstreinen in Florida.

Dat heeft het ministerie van transport van de Amerikaanse staat bekendgemaakt. Het winnende consortium, Florida Overland Express, bestaat verder uit het Frans-Britse GEC Alsthom, het Amerikaanse bedrijf Fluor Daniel en Odebrecht Contractors of Florida, onderdeel van het Braziliaanse bedrijf Odebrecht. De ervaring van GEC Alsthom als grondlegger van de Franse TGV lijkt beslissend te zijn geweest. Functionarissen van de staat Florida stelden gisteren vast dat de Franse technologie voor hoge-snelheidstreinen zich heeft bewezen en kan bogen op een goede staat van dienst wat betreft veiligheid. Het spoorwegsysteem moet de steden Miami, Tampa en Orlando verbinden en krijgt een totale lengte van 520 kilometer. De treinen zullen rijden met snelheden tot 200 kilometer per uur. (Reuter)