Leegstand kantoorgebouwen

Grafiek: Rotterdam kent de grootste langdurige leegstand van kantoorgebouwen in Nederland. Bovendien staat daar bijna 70 procent langer dan drie jaar leeg.

Den Haag en Amsterdam hebben bijna evenveel vierkante meters te huur, maar objecten blijven minder lang op de markt. In de regio Utrecht staan weinig kantoren langer dan een jaar leeg. Dit blijkt uit het vorige maand gepresenteerde onderzoek van Twijnstra Gudde over leegstand van kantoren.

De leegstand in het centrum van Rotterdam is een gevolg van verouderde gebouwen, slechte bereikbaarheid en gebrek aan parkeerruimte. Het 'brainpark' bij de Erasmus Universiteit is daarentegen wel in trek, aldus makelaarskantoor Jones Lang Wootton.

De leegstand in Den Haag is evenwichtiger verdeeld. De overheid heeft haar leegstaande gebouwen verhuurd aan buitenlandse instellingen. Een voorbeeld is Europol dat het vroegere gebouw van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) op de Raamweg heeft betrokken. Europol profiteert van de strenge veiligheidsmaatregelen die de CRI destijds heeft aangebracht.

In de Amsterdamse regio staan de kantoren minder lang leeg dan in de andere grote steden. Slechts 2 procent staat langer dan drie jaar op de markt.

Op het ogenblik trekt de markt voor de verhuur van kantoren in de hoofdstad weer aan.

In Utrecht en omgeving is de leegstand gering, omdat de nieuwbouw hier de toegenomen vraag heeft bijgehouden.

In deze stad zijn in de jaren '70 weinig nieuwe kantoren gebouwd. De kantoren uit die periode staan nu veelal leeg.

    • Carina de Walle