Jorritsma en de Fransen

“Jorritsma en haar hekel aan de Fransen”, meldt uw rubriek 'De Haagse Staat' (26 februari) naar aanleiding van de interessante uitspraken van minister A. Jorritsma in de ANWB-uitgave 'Reizen'. “Het is een leuk land, maar het is jammer dat er Fransen wonen”, zei ze daarin onder andere.

Jorritsma geeft er blijk van absoluut niet te begrijpen dat Nederlandse publicaties vrijwel direct doordringen tot andere landen. Op de radiozender France Inter maakte men zich met een meewarige ondertoon maandagmorgen 26 februari (08.45 uur) bijzonder vrolijk over de hoogontwikkelde références die onze “ministre de la circulation en des voies d'eau”, zoals men het enigszins hilarisch betitelde, het Franse volk maakte. Een waardevolle bijdrage aan de Europese samenwerking en ontspanning van de internationale verhoudingen.

Terzijde van de droevige platitudes die Jorritsma meent te moeten uiten, valt het op dat Nederlandse bewindslieden - zo ook Jorritsma - voortdurend moeten laten blijken dat ze behoorlijk Frans spreken. Blijkbaar zit daar een ernstige frustratie. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om in ieder geval ten tijde van Frans-Nederlands overleg zowel de Nederlandse als de Franse berichtgeving te volgen.

    • E. Lohmann