In hoger beroep Den Bosch; Verdachten van moorden Venlo ontkennen

DEN BOSCH, 28 FEBR. De verdachten in de Venlose moordzaken, die in hoger beroep terecht staan voor het Gerechtshof in Den Bosch, blijven volharden in hun ontkenningen.

Slechts in één van de zeven ten laste gelegde levensdelicten, de moord op de alleenstaande J. Wissink uit Reuver, hebben twee verdachten, Frenkie P. en Sanny P., toegegeven dat zij tijdens een uit de hand gelopen roofoverval hun slachtoffer hebben gedood.

De president van het Hof, mr. W. Smulders, liet vanmorgen tijdens het verhoor van verdachte Marcel N. blijken dat hij weinig geloof hechtte aan diens ontkennende verklaring over zijn rol in de moord op het bejaarde echtpaar Van Rijn die twee jaar geleden op carnavalsdinsdag in Venlo werd gepleegd. N. had in eerste instantie na twee weken politieverhoor zijn betrokkenheid toegegeven en sprak er aan de telefoon over met zijn moeder, maar later trok hij zijn bekentenissen weer in. “Ik wilde weg uit het politiebureau, omdat ik er slecht aan toe was. Daarom heb ik verteld wat zij zo graag wilden horen”, zei hij vanmorgen. Dat nam de president van het Hof niet zo maar aan: “Waarom vertelt u dan aan uw moeder dat u erbij bent geweest?” “Omdat ik op één lijn wilde blijven met wat ik tegen de politie had verteld. Ik wist dat ik voor de rechtbank mijn verklaring toch weer ging intrekken.” De president liet duidelijk blijken dat hij weinig geloof hechtte aan dat verhaal: “Volgens mij jokt u, want u hebt al voor de rechter-commissaris gezegd dat u er toch niet bij bent geweest.” N. antwoordde dat hij de indruk had dat het om een andere zaak ging, de moord op Wissink: “Daar ben ik immers niet bij geweest.” De president wond zich duidelijk op: “Dat is toch heel moeilijk te geloven. Weet u nu wel over welke zaak het gaat?”

De raadsvrouwe van N., M. van Nisselroy, heeft drie weken geleden nog geprobeerd de moeder van N. te bewegen een belastende verklaring die zij tegenover de Venlose politie over haar zoon had afgelegd, te laten intrekken. Dat heeft de stiefvader van N. een dag later bij de politie gemeld. De moeder heeft geweigerd op dat verzoek in te gaan omdat haar zoon volgens haar schuldig is aan de moorden op het bejaarde echtpaar. Dat heeft Marcel haar niet alleen via de telefoon maar ook in een brief opgebiecht.