Hagemeyer op zoek naar kopers voor Union

AMSTERDAM, 28 FEBR. Handelshuis Hagemeyer is op zoek naar kopers voor fietsenfabriek Union en textielhandelaar Borsumij Textiles. Daarmee tracht de Naardense onderneming zich te ontdoen van de laatste ongewenste restanten die het verwierf bij de overname van Borsumij Wehry.

Dit heeft bestuursvoorzitter A. Land gisteren bekendgemaakt tijdens zijn toelichting op de jaarcijfers van Hagemeyer. Het handelsbedrijf is met verschillende kandidaat-kopers in gesprek.

Hagemeyer, dat Borsumij Wehry sinds 1 oktober 1995 in zijn cijfers verwerkt, behaalde vorig jaar een omzet van 5,72 miljard gulden en een netto winst van 193 miljoen gulden. Die winst ligt 24 miljoen onder het niveau van 1994, maar toen was sprake van een buitengewone bate van 70,5 miljoen gulden. Het netto resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening steeg met 31 procent.

Een belangrijk deel van de groei was het gevolg van de consolidatie van Borsumij-onderdelen, die het laatste kwartaal zo'n 600 miljoen gulden aan de omzet en 23 miljoen gulden aan de netto winst bijdroegen. De autonome omzetgroei van Hagemeyer bleef het afgelopen jaar beperkt tot 6,2 procent. Met uitzondering van consumentenelektronica, dat zo'n 800 miljoen van de omzet uitmaakt, lag de groei in alle sectoren boven de 6 procent.

De overname van Borsumij Wehry, de grootste uit Hagemeyers geschiedenis, is vorig jaar goeddeels gefinancierd met nieuwe aandelen. Hoewel het gemiddeld aantal uitstaande aandelen daardoor met 14 procent toenam, ging de transactie in 1995 niet ten koste van de winst per aandeel. Die steeg met bijna 15 procent, tot 5,90 gulden. (Het lopende boekjaar ligt het gemiddelde nog hoger, omdat de nieuwe aandelen in 1995 maar een kwartaal meetelden.) Hagemeyer verhoogt de uitkering per aandeel met twee dubbeltjes tot twee gulden, naar keuze in baar geld of in contanten plus stockdividend ter grootte van een nieuw aandeel per 72 stukken.

Vorige week stootte Hagemeyer al een andere ongewenste dochter af, EHCO-KLM. Deze fabrikant van bedrijfskleding (ongeveer 500 man personeel, 100 miljoen omzet) is voor een prijs “rond boekwaarde” verkocht aan directeur J. Trap en voormalig Borsumij-bestuurders J. Noordam en G. van den Brink.

Volgens Hagemeyer-voorzitter Land is bij de overname van Borsumij Wehry voor zo'n 400 miljoen gulden omzet niet geconsolideerd, omdat die van bedrijven afkomstig is die onvoldoende renderen of niet in de handelsgroep passen. Daaronder rekende hij al EHCO-KLM. Met Borsumij Textiles (250 personeelsleden en Union (200 man), elk eveneens goed voor zo'n 100 miljoen omzet, is de uitverkoop bijna compleet.

Borsumij Textiles, dat vanuit Duitsland, Hongkong en Nederland handelt in textiel, is al jaren zwaar verliesgevend. Het negatieve resultaat lag vorig jaar op zo'n 20 miljoen gulden, aldus Land. Inmiddels zijn plannen gemaakt om het bedrijf in te krimpen. Over Union in Nieuwleusen wilde Land niet meer kwijt dan dat de fietsenfabrikant het afgelopen kwartaal een positief resultaat behaalde.

De verkoop van Borsumij Wehry en Union zal volgens Land geen gevolgen hebben voor zijn aandeelhouders. Via afboeking op de goodwill bij de overname van Borusmij Wehry zijn vorig jaar al de vereiste voorzieningen getroffen, zei hij. Bedragen weigerde hij te noemen. Hij beklemtoonde “absoluut niet teleurgesteld” te zijn in wat Hagemeyer bij Borsumij heeft aangetroffen.

Voor 1996 verwacht Hagemeyer een “belangrijk hoger omzet- en winstniveau”. Door de volledige consolidatie van de voormalige Borsumij-activiteiten zal dat geen probleem zijn; Land rekent op een omzet die “duidelijk” boven de acht miljard gulden uitkomt. Hij wees erop dat de groeistrategie, die een gemiddelde jaarlijkse omzettoename van 15 procent moet opleveren, zal worden voortgezet. Behalve uit autonome groei, die boven het tempo van de markt moet liggen, zal die toename moeten komen uit nieuwe acquisities.

Bij Hagemeyer werkten eind 1995 zo'n 20.000 mensen, van wie 2400 in Nederland. Een jaar eerder waren dat er nog zo'n 10.000, waar Borsumij er in de loop van 1995 8.000 aan toevoegde.