Gencor profiteert flink van Billiton

JOHANNESBURG, 28 FEBR. Het Zuidafrikaanse mijnbouwconcern Gencor profiteert steeds meer van de overneming van metaalproducent Billiton van Shell in 1994.

De winst van Billiton schoot in de eerste helft van het op 1 juli begonnen boekjaar met 93 procent omhoog naar 274 miljoen rand (116 miljoen gulden). Billiton had daarmee een aandeel van 39 procent in de totale winst van Gencor. Die steeg met 81 procent tot 702 miljoen rand. Gencor kocht het merendeel van de activiteiten van Billiton halverwege 1994 voor 1,21 miljard dollar en ging daardoor behoren tot de vijf grootste mijnbouwconcerns ter wereld. Billiton draaide toen slecht, maar de positie van het bedrijf is inmiddels sterk verbeterd. De schuldenlast is verminderd en geherfinancierd tegen een lagere rente, waardoor de financieringslasten zijn gehalveerd in de eerste helft van het boekjaar.