Foto

Foto: BRUSSEL - Volgens de laatste gegevens zijn bij een verkeersongeval gisteren op de snelweg E17 Gent-Kortrijk negen mensen omgekomen. Van zes slachtoffers zijn de namen vrijgegeven. Het gaat om vier Belgen, een Fransman en een Nederlander, de 55-jarige Ari Alderliesten, een vrachtwagenchauffeur uit Zwijndrecht.

Drie niet-geïdentificeerde lijken zijn overgebracht naar een laboratorium voor gerechtelijk onderzoek. In verschillende ziekenhuizen liggen nog 26 gewonden. Drie van hen verkeren in kritieke toestand. In totaal raakten zestig weggebruikers gewond bij de massale kettingbotsing.

Oorzaak van de grootste verkeersramp in de Belgische geschiedenis was een plotse zeer dichte mist, waardoor automobilisten abrupt afremden. Een zware vrachtwagen die de auto's niet kon uitwijken reed met hoge snelheid op de voertuigen in. Er ontstond brand en er deed zich een aantal ontploffingen voor. De hulpdiensten waren ondanks het slechte zicht snel ter plaatse.

Gistermiddag werd nog uitgegaan van een dodental van vijftien, maar later bleek dat een aantal slachtoffers dubbel geteld was. Koning Albert en koningin Paola hebben gisteravond een bezoek gebracht aan de Leopoldkazerne in Gent, die is ingericht als crisiscentrum. Vannacht om drie uur is de E17 weer opengesteld voor verkeer. Er geldt nog een snelheidsbeperking van 90 kilometer per uur op de plaats van het ongeval.