Cubaanse artsen vangen tekort in Zuid-Afrika op

JOHANNESBURG, 28 FEBR. Bijna honderd Cubaanse artsen zijn gisteren in Zuid-Afrika aangekomen om het tekort van tweeduizend artsen in de publieke gezondheidszorg gedeeltelijk op te vangen. De Cubaanse artsen worden ingezet op posten op het platteland.

In Zuid-Afrika opgeleide artsen verkiezen veelal een lucratieve privé-praktijk of een baan in het buitenland. De medische opleidingen in Zuid-Afrika staan internationaal hoog aangeschreven, waardoor Zuidafrikaanse artsen in het buitenland veelgevraagde medici zijn.

Leden van het Arikaans Nationaal Congres (ANC) en van de Zuidafrikaanse communistische partij ontvingen de artsen op het vliegveld. Sommigen van hen droegen plakaten met opschriften tegen de Verenigde Staten. De VS hebben maandag een verscherping aangekondigd van de sancties die het al dertig jaar hanteert tegen het communistische bewind van Castro. De verscherping is een reactie op het neerschieten, zaterdag, door Cubaanse gevechtstoestellen van twee burgertoestellen voor de kust van Cuba. Zuid-Afrika heeft de twee landen opgeroepen de spanningen te matigen.

Zuid-Afrika en Cuba onderhouden, sinds Nelson Mandela president is van Zuid-Afrika, goede betrekkingen. Mandela nodigde eerder deze maand de Cubaanse president, Fidel Castro, uit voor een bezoek aan zijn land. Castro was een bondgenoot in de strijd tegen apartheid. Een woordvoerder van het ANC zei samen met Cuba “het racisme verslagen te hebben” en nu gezamenlijk “te vechten tegen ziekten”. (Reuter)