Cuba wil zitting VN over schietincident

NEW YORK, 28 FEBR. De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Roberto Robaina, wil uitleg verschaffen aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over het neerschieten, zaterdag, van twee burgervliegtuigjes. Daartoe heeft hij gisteren een buitengewone zitting van de Algemene Vergadering aangevraagd.

Robaina zei het te betreuren dat hij niet de mogelijkheid heeft gehad om de VN-Veiligheidsraad toe te spreken voordat deze dinsdag een resolutie aannam waarin de raad de Cubaanse actie “ernstig betreurt” en een onderzoek vraagt naar de toedracht van het incident. Het visum voor de Verenigde Staten kwam te laat om bij de zitting van de Veiligheidsraad aanwezig te kunnen zijn, zo verklaarde Robaina.

Cuba zegt dat de actie tegen de twee vliegtuigjes plaatshad boven zijn territoriale wateren en om die reden gerechtvaardigd was. Volgens de Verenigde Staten zijn de Cessna-toestellen neergeschoten boven internationale wateren. De raad onderstreept in zijn dinsdag aangenomen resolutie dat het gebruik van wapens tegen ongewapende burgertoestellen volgens het internationaal recht in het geheel niet is toegestaan. Na het neerschieten van een Boeing 747 van de maatschappij Korean Airlines door Sovjet-MiGs in 1983 werd deze bepaling toegevoegd aan een internationaal luchtvaartverdrag uit 1944.

De organisatie Hermanos al Rescate (Reddende Broeders) van Cubaanse bannelingen in de VS heeft aangekondigd zaterdag schepen en vliegtuigen te sturen naar de plaats waar de twee Cessna's, eigendom van deze organisatie, werden neergeschoten.

De ballingenorganisatie gebruikt vliegtuigen om vluchtelingen die de Straat van Florida willen oversteken te traceren en met water en voedsel te assisteren. In juli en januari strooide Hermanos al Rescate pamfletten uit boven Havana waarin Cubanen werden opgeroepen in opstand te komen tegen het communistische bewind. Bronnen bij het Witte Huis hebben gezegd dat de regering-Clinton maatregelen wil nemen tegen de vluchten op Cuba van Hermanos al Rescate. (AFP, AP, Reuter)