Chinese medicijnen mogelijk met delen neushoorn en tijger

Bij een politieactie met de codenaam Tijgerbalsem zijn medicijnen in beslag genomen die delen van beschermde dieren zouden bevatten.

NIEUWEGEIN, 28 FEB. De partij Chinese medicijnen en kruiden die de politie gisteren bij invallen in Utrecht en Amsterdam heeft aangetroffen, bevat blijkens de verpakking bestanddelen van beschermde dieren en planten. Dit is bij een eerste controle gebleken. Bij huiszoekingen op zes adressen in Utrecht, Nieuwegein, Amsterdam en Amersfoort heeft de politie gisteren honderden kilo's uit China afkomstige geneesmiddelen in beslag genomen, omdat ze verboden grondstoffen zouden bevatten.

De invallen gebeurden onder meer in Chinese medische centra op de Amsterdamse Gelderse Kade en in de Utrechtse Ramstraat. Een 44-jarige man uit Nieuwegein wordt verdacht van de illegale handel, maar hij is nog niet aangehouden.

Bij de actie met de codenaam 'Tijgerbalsem' waren ruim honderd functionarissen van politie, Algemene Inspectie Dienst, douane, inspectie voor de gezondheidszorg en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu betrokken. Het onderzoek begon vier maanden geleden, nadat Traffic, de internationale opsporingsorganisatie van het Wereld Natuur Fonds, de autoriteiten had ingelicht. Traffic is wereldwijd actief in de bestrijding van de illegale handel in bedreigde diersoorten.

De actie had vooral tot doel belastend materiaal te verzamelen, aldus een politiewoordvoerder. Drie mensen die bij de inval in het Chinees medisch centrum in de Utrechtse Ramstraat werden aangetroffen, zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie voor nader onderzoek van hun verblijfstatus.

De centra zijn eigendom van de hoofdverdachte, de 44-jarige Chinees geneeskundige en acupuncturist Z.L.D. in Nieuwegein. Sinds een aantal jaren heeft hij een im- en exportbedrijf in Chinese medische kruiden en geeft hij cursussen acupunctuur. Op hetzelfde adres aan de Utrechtse Ramstraat zou op 10 maart nog een tweede Chinees medisch centrum van start gaan, dat zich ook richt op de medicijnenhandel en patiëntenbehandeling.

In de pillen, kruiden en poeders die zijn aangetroffen, zouden bestanddelen van bedreigde diersoorten als de neushoorn en de tijger zijn verwerkt, terwijl sommige medicijnen een te hoge concentratie zware metalen bevatten.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) voert al jaren actie tegen de handel in bedreigde diersoorten en het gebruik voor medicijnen. Sinds 1975 is de Cites-conventie van de Verenigde Naties van kracht die de handel in bedreigde dier- en plantensoorten verbiedt of beperkt. Zeldzame stoffen als tijgerbeen, antilopehoorn en neushoornhoorn zijn echter belangrijke bestanddelen in de traditionele Chinese geneeskunst. Het WNF belegt tegenwoordig workshops met Chinese wetenschappers en autoriteiten om ze te overtuigen van het nut van alternatieven. Volgens het WNF “lijkt Nederland nog steeds een belangrijke rol te vervullen als markt en distributiepunt voor traditionele Chinese medicijnen”.

Vorig jaar zijn op instigatie van het Wereld Natuur Fonds in Engeland, Duitsland en België politie-invallen gedaan bij Chinese supermarkten, apothekers en toko's. Bij een onderzoek in vier grote Engelse steden in 1994 bleek dat de helft van deze zaken in tijgerbeen handelde.

C. Wauters, eigenaar van de Schiedamse apotheek Gouka, de enige apotheek in Nederland die extracten van Chinese kruiden levert, betwijfelt of die cijfers kloppen. Volgens hem kan men in ieder geval niet op de verpakking afgaan. “De Chinese geneeskunst is een van de oudste genoteerde geneeswijzen ter wereld. Veel ingrediënten worden nog wel met de oude naam vermeld, maar zijn al lang door andere stoffen vervangen. Op een pakje staat dan dat er tijgerbeen in zit, maar in werkelijkheid is het koeiebeen. Dat werkt ook en daar hebben we genoeg van.”

    • Bert Determeijer