Chargeurs-groep splitst media-poot af

PARIJS, 28 FEBR. De Franse investeringsgroep Chargeurs splitst zijn groeiende portefeuille media-belangen (Pathé bioscopen, tv en film, 16 procent in BSkyB en 66 procent in het dagblad Libération) af en aast op overname van de Amerikaanse MGM-studio's. Onlangs maakte Philips-dochter Polygram al bekend te zijn geïnteresseerd in MGM.

Chargeurs, het investerings-vehikel van de Franse zakenman Jerôme Seydoux, is groot geworden in transport en textiel. Het is steeds meer gaan diversificeren in de richting van film, televisie, en kort geleden de Franse serieuze ochtendkrant Libération.

Op de redactie van het uit de jaren '60 voortgekomen progressieve blad bestonden grote bezwaren die overname. De redactie van Libération, die steeds de meerderheid van de stemgevende aandelen beheerde, wist weinig van Chargeurs' bedoelingen af en vreesde voor zijn onafhankelijkheid. De mislukking van Libé 3, de laatste vernieuwingspoging, en het gebrek aan alternatieven dwongen de redactie in zee te gaan met Seydoux.

Naar nu blijkt waren recente hints over zijn aanstaand aftreden bij Chargeurs voorbodes van de splitsing. Seydoux geeft het roer over de achterblijvende transport- en textielbelangen over aan zijn tweede man, Eduardo Malone. Diens taak begint lastig: de betreffende bedrijfsonderdelen leden in 1995 een verlies van 575 miljoen francs (186 miljoen gulden).

De omzet van de bioscoop-, film-, tv- en persgroep schiet de laatste jaren omhoog. De afsplitsing lijkt op die bij Thorn EMI, de Britse muziek-, film- en verhuur-grootmacht. Ook het Britse conglomeraat Hanson en de Amerikaanse telecommunicatie-reus AT&T zochten een betere waardering van hun aandelen door zich te ontleden.

Seydoux, die zelf de mediapoot onder zijn hoede neemt, zou graag de filmbibliotheek en de produktiemiddelen van de Hollywoodse MGM-studio's overnemen. Het eigendom berust bij CDR, de asiel-maatschappij waar de verlieslijdende activiteiten van de Franse staatsbank Crédit Lyonnais in zijn ondergebracht met het oog op een aanstaande verkoop tegen de minst slechte prijs. De Banque Lazard organiseert de verkoop voor CDR.