Banken zeer terughoudend over steun aan nieuw Fokker

AMSTERDAM, 28 FEBR. De grote Nederlandse financiële instellingen die genoemd worden als mogelijke financiers van een nieuw Fokker reageren zeer terughoudend op eventuele deelneming in de vliegtuigbouwer. In tegenstelling tot de reddingsactie drie jaar geleden voor vrachtwagenfabrikant DAF, die van de banken grote kredieten had gekregen, zijn Nederlandse financiers bij Fokker minimaal betrokken.

Gisteren haakte het Canadese Bombardier als overnamekandidaat voor Fokker af. Fokker heeft nu nog maar twee mogelijkheden om de vliegtuigbouw te redden: een overname door het Zuidkoreaanse conglomeraat Samsung, dat “onder bepaalde condities” belangstelling heeft en het zogenoemde doorstart-scenario, waarbij het bedrijf door Nederlandse financiële en industriële partijen op de been wordt gehouden.

Banken en verzekeraars manoeuvreren publicitair omzichtig: niemand wil de zwarte piet toegespeeld krijgen als degene die Fokker liet vallen. “Normaliter nemen wij grote aandelenbelangen alleen in gezonde, beursgenoteerde ondernemingen”, zegt een woordvoerder van Aegon.

Concrete voorstellen van de bewindvoerders voor een kapitaalinjectie in een nieuwe Fokker-onderneming, die sterk afgeslankt en met een aparte leasemaatschappij, zelfstandig kan bestaan, zijn nog niet binnen. “Wij zijn niet benaderd”, zegt een woordvoerder van Fortis Nederland (Amev, VSB Bank). “Ik heb niet de indruk dat er voorstellen op de bureaus van de leden van de hoofddirectie leggen”, reageert een woordvoerder van de Rabobank. Als enige van de grote banken heeft de Rabo betrokkenheid bij Fokker, sinds men twee jaar geleden een pakket patenten van Fokker kocht en weer verhuurde aan de vliegtuigbouwer.

Een woordvoerder van ABN Amro wil niets kwijt over eventuele bereidheid deel te nemen in een zelfstandig Fokker. De bank helpt als adviseur van de bewindvoerders en Fokker naar het zoeken van partners. Verder is oud-ABN Amro bestuurder H. Langman bezig om financiers te vinden. Oud-Stork-topman F. Sickinghe probeert industriële partners te werven.

Minister Wijers is bereid het boedelkrediet voor Fokker te verhogen met 20 tot 30 miljoen gulden voor een periode van maximaal twee weken. Hij stelt als voorwaarde dat er eind deze week duidelijkheid komt of een van de twee reddingsscenario's die voor Fokker nog overblijven perspectief bieden.