Advocaat eist vrijlating van 'ontvoerde' Djukic

DEN HAAG, 28 FEBR. De verdedigers van de Bosnisch-Servische generaal Djordje Djukic hebben vanmorgen zijn onmiddellijke vrijlating geëist in een spoedzitting van het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië. Djukic werd op 30 januari in Sarajevo door de Bosnische politie gearresteerd en deze maand met de eveneens aangehouden Bosnisch-Servische kolonel Krsmanovic overgebracht naar Den Haag. Volgens de hoofdverdediger, de Servische advocaat Milan Vujin, zijn zowel de arrestatie en het overbrengen van Djukic volkomen illegaal. Djukic, zei hij, is door de Bosnische politie 'ontvoerd'. Daarna is Djukic niet binnen drie dagen voorgeleid aan een rechter in Sarajevo, zoals de Bosnische wet voorschrijft, maar pas na een week. De wet schrijft verder voor dat voorarrest hooguit een maand kan duren vanaf het moment van de arrestatie. Dat betekent volgens de Servische advocaat dat Djukic uiterlijk morgen moet worden vrijgelaten. Omdat de arrestatie echter 'illegaal is' moet Djukic volgens Vujin onmiddellijk op vrije voeten komen.

Aanklager Goldstone zei dat nader moet worden onderzocht of Djukic is “ontvoerd”. Hij is volgens Goldstone naar Den Haag gehaald op basis van artikel 90bis van de regels van het tribunaal, waarin staat dat getuigen op verzoek van het tribunaal vastgehouden kunnen worden en naar Den Haag kunnen worden overgebracht als de aanklager daartoe noodzaak ziet. Volgens Goldstone is Djukic een potentiële getuige in de zaken tegen de Bosnisch-Servische leider Karadzic en diens opperbevelhebber Mladic en geen verdachte.

Een vertegenwoordigster van het Bosnische ministerie van justitie zei dat Djukic niet binnen drie dagen voorgeleid was na zijn arrestatie, omdat zijn identiteit niet duidelijk was. Volgens de Bosnische wet heeft de politie in dat geval de mogelijkheid een verdachte langer vast te houden zonder deze aan de rechter voor te leiden. De advocaten van Vujin bestrijden dat fel. De generaal had documenten bij zich, onder meer een rijbewijs.

Als Djukic wordt vrijgelaten, zal hij worden overhandigd aan de Bosnische autoriteiten, die gisteren zijn hechtenis met een maand verlengden en het onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden voortzetten.