Verkiezingen Sierra Leone met dag verlengd

FREETOWN, 27 FEBR. De regering in Sierra Leone heeft besloten om de gisteren begonnen presidents- en parlementsverkiezingen met een dag te verlengen. In een verklaring op de Sierra-Leoonse radio zei de huidige leider, brigade-generaal Julius Maada Bio, dat de verlenging “alle kiezers in de gelegenheid moet stellen gebruik te maken van hun burgerrecht”. De opkomst bij de verkiezingen is overweldigend, aldus waarnemers in de hoofdstad, Freetown.

In Freetown werd gisteren in de loop van de dag geweervuur gehoord dat, aldus waarnemers, afkomstig was uit de Wilberforce-kazerne van het Sierra-Leoonse leger. Een aantal hoge militairen is tegen de verkiezingen omdat zij vinden dat eerst de rebellen van het Revolutionaire Verenigde Front (RUF) verslagen moet worden voordat een stembusstrijd zinvol is.

Bij een aantal steden, waaronder Bo en Kenema, werd gisteren gevochten. In Bo zouden jongeren tijdens een demonstratie het hoofd en de voeten van een man die zaterdag deelnam aan een aanval op Bo, de stad hebben rondgedragen. Het staat overigens niet vast dat het RUF verantwoordelijk was voor de aanval van zaterdag. Volgens een groot aantal inwoners van die stad was deze het werk van soldaten van het Sierra-Leoonse leger die zo de verkiezingen zouden willen dwarsbomen.

De autoriteiten in Freetown hebben gisteren een avondklok voor geheel Sierra Leone ingesteld. Alleen functionarissen van de nationale kiescommissie mogen zich tussen 's avonds half elf en 's ochtends zeven uur plaatselijke tijd op straat begeven. Voor het besluit, dat gisteren op de radio werd bekendgemaakt, werd geen reden gegeven. (AFP, AP, Reuter)