Verkiezingen in Equatoriaal Guinea frauduleus genoemd

MADRID, 27 FEBR. De oppositie in Equatoriaal Guinea heeft gisteren fel geprotesteerd tegen de presidentsverkiezingen die zondag in de tussen Kameroen en Gabon gelegen Afrikaanse staat plaatshadden. “Deze verkiezingen waren een farce”, aldus een woordvoerder van de oppositie. Volgens de nationale kiescommissie heeft president Teodoro Obiang, die het land al sinds 1979 bestuurt, bij de verkiezingen meer dan 99 procent van de stemmen gekregen. Tachtig procent van de geregistreerde kiezers bracht zijn stem uit, aldus de kiescommissie.

Volgens de oppositie, die de verkiezingen boycotte, maakten slechts 30.000 Equatoriaal-Guineeërs de gang naar het stemlokaal. Spanje, de voormalige kolonisator van het land, en de Verenigde Staten weigerden waarnemers te sturen omdat dezen niet goed hun werk zouden kunnen doen. (AP)