Oscarwinnaar in Los Angeles doodgeschoten

AMSTERDAM, 27 FEBR. De in 1986 tot Amerikaan genaturaliseerde Cambodjaanse arts Haing S. Ngor, die een Oscar won voor zijn bijrol in Roland Joffé's speelfilm The Killing Fields (1984), is zondagavond vlakbij zijn huis in de Chinese wijk van Los Angeles doodgeschoten. Ngor (45) speelde in The Killing Fields de tolk van de Amerikaanse journalist Sydney Schanberg (Sam Waterston), die na diens vertrek naar huis in handen van de Rode Khmer achterbleef.

Ook in werkelijkheid bracht Ngor enkele jaren (1975-1979) door onder de terreur, hij verborg zijn intellectuele achtergrond door als taxichauffeur te werken, zag de helft van zijn rechterpink afgehakt worden en wist uiteindelijk na de Vietnamese invasie naar Thailand te ontkomen.

Ngors Oscar was de eerste onderscheiding van een amateur met die prijs sinds de bekroning van oorlogsinvalide Harold Russell, die ook min of meer zichzelf speelde in William Wylers The Best Years of Our Lives. Ngor (45) speelde sindsdien vaker in films, bijvoorbeeld Oliver Stones Heaven and Earth. Ook publiceerde hij een autobiografie in 1988 en leidde charitatieve campagnes voor de opvang van slachtoffers van de Rode Khmer.

In Cambodjaanse kringen in Amerika wordt gespeculeerd over een politieke achtergrond van de moord. De politie van Los Angeles wil nog niets uitsluiten, maar vermoedt in eerste instantie dat het om een roofoverval gaat.