Ook zusters Hussein Kamel gedood

AMMAN/ BAGDAD, 27 FEBR. Twee zusters van luitenant-generaal Hussein Kamel Hassan al-Majid, de schoonzoon van de Iraakse president Saddam Hussein die vrijdag in Bagdad werd gedood, zijn gisteren eveneens vermoord. Ook de echtgenoot van een van de zusters, evenals hun kinderen, zijn gedood, aldus familieleden in de Jordaanse hoofdstad Amman. Over de omstandigheden van deze nieuwe moordpartij waren geen bijzonderheden bekend.

Generaal Hussein Kamel en twee broers die in augustus samen met hem naar Jordanië waren gevlucht, vonden na hun terugkeer naar Bagdad de dood, samen met hun vader en twee neven die volgens de officiële lezing hun verraad kwamen wreken. Een van de zusters keerde vorige week samen met haar drie broers naar de Iraakse hoofdstad terug; haar echtgenoot en neef, Ezzedin al-Majid, die op dat moment in Turkije was, is nu weer in Amman en is van plan daar te blijven. De tweede zuster en haar echtgenoot waren al die tijd in Bagdad gebleven.

Niet bekend

Iraakse oppositiefiguren meldden tegelijk botsingen in Bagdad en in Tikrit tussen eenheden die Saddam Hussein trouw zijn en de clan van de Majids. Maar journalisten en diplomaten ter plaatse konden de berichten niet bevestigen. Reizigers die in Tikrit, de geboorteplaats en machtsbasis van Saddam Hussein, waren geweest, zeiden dat de toestand er ook daar normaal uitzag.

Een belangrijke Iraakse delegatie is gisteren in Rome aangekomen voor een bezoek van een week om te praten over de economische betrekkingen voor de tijd dat de handelssancties tegen het land zullen zijn ingetrokken. In datzelfde kader bezoekt de Iraakse minister van Landbouw Frankrijk. Bagdad deed gisteren een beroep op Frankrijk en Rusland de sancties eenzijdig op te heffen en de handel met Irak te hervatten. In Frankrijk gingen de laatste tijd opnieuw stemmen op om te werken aan intrekking van de sancties. De gewelddadige dood van Hussein Kamel en de zijnen wordt in Parijs in dit verband echter als een zware tegenslag gezien. (AFP, AP, Reuter)