Ongeluk in Jeruzalem lijkt toch derde aanslag

TEL AVIV, 27 FEBR. Het begint erop te lijken dat gistermiddag, na de zelfmoordacties van zondag, in Jeruzalem toch een derde aanslag plaatshad toen een zwarte Fiat Uno in volle vaart op een groep mensen bij een bushalte inreed. Hierbij werden twee mensen gedood en tweeëntwintig gewond.

De auto werd bestuurd door een Amerikaanse Palestijn die door zenuwachtige omstanders voor een terrorist werd aangezien en werd doodgeschoten. Aanvankelijk hield de politie het op een aanslag, maar toen er lange remsporen werden gevonden dacht men aan een ongeluk. Radio Israel meldde echter vanmorgen dat de bestuurder, Ahmed Abdel Hamideh (37), tegen bekenden had gezegd dat ze hem “'s avonds op de tv zouden zien”.

De Israelische premier Shimon Peres heeft gisteren de moslim-fundamentalistische organisatie Hamas over het hoofd van de Palestijnse leider Yasser Arafat heen de oorlog verklaard. “We zullen de terroristen, voor en nadat zij hun misdaden hebben begaan, overal treffen”, zei hij gisteren in het parlement, de Knesset.

Met deze uitspraak heeft Peres aangegeven dat Israel uit preventieve zelfverdediging ook in de Palestijnse bestuursgebieden tegen het Palestijnse terrorisme zal vechten als Arafat nalaat dat effectief te doen. Maar Peres legde er de nadruk op dat Israels strijd tegen Hamas en de Islamitische Jihad geenszins betekent dat het vredesproces met de Palestijnen tot stilstand komt.

Pag.5: Druk Israel op Arafat tot actie tegen Hamas

De voor onbepaalde tijd aangekondigde afgrendeling van de Westelijke Jordaanoever en Gazastrook heeft eveneens tot doel om Arafat aan te zetten tot actie over te gaan tegen Hamas en de Islamitische Jihad.

Wegens de halvering, van 120.000 tot 60.000, van de Palestijnse arbeid in de Israelische economie treft deze maatregel de joodse staat minder hard dan de Palestijnse economie. Zo'n 75.000 buitenlandse arbeiders (uit Thailand, Roemenië en zelfs China) hebben de afgelopen twee jaar de plaats van Palestijnse arbeiders in de landbouw en woningbouw ingenomen.

Israel heeft gisteren ook de internationale gemeenschap dringend verzocht om de Palestijnse leider te overreden terwille van de vrede Palestijnse terreurcellen in de onder zijn controle staande gebieden te vernietigen.

Minister van Buitenlandse Zaken Ehud Barak sommeerde de diplomatieke vertegenwoordigers van circa dertig landen die geld aan de Palestijnen geven, naar Jeruzalem te komen en deed een beroep op hen Arafat tot actie tegen Hamas en de Islamitische Jihad aan te zetten.

De Palestijnse leider deinst er echter uit vrees voor een Palestijnse burgeroorlog voor terug de in Gaza betrekkelijk populaire Hamas-beweging hard aan te pakken. Weliswaar heeft de Palestijnse politie volgens Palestijnse bronnen de afgelopen 48 uur ongeveer honderd leden van deze organisatie gearresteerd, maar Hamasleiders gaan nog vrijuit.

Volgens Palestijnse bronnen in Gaza is Arafat ervan overtuigd dat de aanslagen van zondag in Jeruzalem en Ashkelon, waarbij 27 mensen werden gedood, het resultaat zijn van een samenzwering van joodse en Palestijnse terroristen tegen het vredesproces. De zogeheten OAS, genoemd naar de militaire ondergrondse in Algerije die in de jaren zestig het bewind van de Franse president De Gaulle omver wilde werpen, is volgens Arafat een organisatie van ex-officieren van het Israelische leger die samen met Palestijnse terroristen achter de aanslagen staat. In Israel worden dergelijke gedachten als “Palestijnse fantasie” afgedaan.