OESO tevreden over Denemarken

PARIJS, 27 FEBR. De economische groei van Denemarken neemt enigszins af, maar blijft voldoende om een groei van de werkgelegenheid te garanderen, aldus de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, in het vandaag gepubliceerde rapport over de economie van Denemarken. In 1994 groeide de Deense economie met 4,5 procent. Vorig jaar was dat ongeveer 3,3 procent en dit jaar zal dat omstreeks 3 procent worden. Voor 1997 houdt de OESO het op 2,4 procent. De werkgelegenheid groeit onder meer doordat ook in 1996 en 1997 naar schatting 2 procent van de beroepsbevolking meedoet aan het systeem van betaald verlof in Denemarken. De werkloosheid, die in 1994 nog op 12,1 procent stond, komt dit jaar uit op 9,4 en volgend jaar op 9 procent. Het Deense overheidstekort kwam vorig jaar uit op 1,25 procent, waarmee Denemarken ruimschoots voldoet aan de tekortnorm van 3 procent voor deelname aan de Europese monetaire unie in 1999. Op de korte termijn zal de inflatierond de 3 procent liggen. (ANP)