Océ-Van der Grinten optimistisch over resultaat lopende jaar

AMSTERDAM, 27 FEBR. Océ-van der Grinten (kopieermachines, tekenkamersystemen) rekent dit jaar opnieuw op een “aardige” stijging van de winst en op omzetgroei. Dat heeft bestuursvoorzitter dr. J.V.H. Pennings vanmorgen in Amsterdam gezegd tijdens de toelichting op de jaarcijfers.

Die prognose staat los van de consolidatie van Siemens Nixdorf Printing, waarvan Océ de beoogde overname per 1 april gisteren bekendmaakte. De positieve verwachtingen voor 1996 geven het concern aanleiding tot een verhoging van het dividend met een kwartje, tot 2,50 gulden. De slotuitkering over het boekjaar 1995, afgesloten op 30 november, bedraagt 1,60 en kan voor het eerst naar keuze worden opgenomen in contanten of in stock-dividend.

De winst van Océ steeg het afgelopen boekjaar met 20 procent tot 108 miljoen gulden, de omzet nam met 6 procent toe tot 2,9 miljard.

Pennings verwacht dat de overname van de printerdivisie van de Duitse computerproducent Siemens Nixdorf de winst per aandeel positief zal beïnvloeden. Siemens Nixdorf Printing behaalde vorig jaar een omzet van ongeveer 1 miljard gulden en een bedrijfsresultaat van 80 miljoen gulden.

De financiering van de overname, die ongeveer 900 miljoen gulden kost, zal voor zo'n 400 miljoen gulden worden betaald door emissie van circa 20 procent nieuwe aandelen Océ. Daarnaast geeft het bedrijf voor 100 tot 150 miljoen gulden aan cumulatief preferente aandelen uit, die naar verwachting bij enkele institutionele beleggers worden geplaatst. Financieel bestuurder drs. H.J.A.F. Meertens, die bestreed dat de preferente aandelen ter bescherming van Océ worden geplaatst, verwacht in de tweede helft van maart met details over de emissie te komen. Het restant van de koopsom wordt rentedragend gefinancierd.

Bij zijn prognose maakte Pennings een voorbehoud voor negatieve valuta-invloeden. Vorig jaar behaalde Océ 12 procent volumegroei, maar door de zwakte van een aantal valuta in voor Océ belangrijke markten, zoals de Verenigde Staten, leidde dit slechts tot 6 procent omzetgroei.