Nederlands Inkoopcentrum overtreft eigen prognose

Het Nederlands Inkoopcentrum (NIC), een van Nederlands grootste inkopersorganisaties, heeft vorig jaar de bakens verzet. Na een verlies in 1994 van 1,2 miljoen gulden, werd over 1995 2,2 miljoen gulden winst geboekt. Eerder was voorspeld dat 1,5 miljoen winst zou worden behaald.

De omzet groeide van 230 miljoen tot 238 miljoen gulden. Dit volume werd met minder medewerkers bereikt dan in 1994. Het gemiddelde aantal werknemers daalde van 380 tot 318. In 1996 verwacht het inkoopcentrum opnieuw een hogere omzet en meer netto winst te behalen.

De Nederlandse staat heeft alle aandelen van NIC in handen. De directie is bezig oude plannen om ooit naar de beurs te gaan, op te poetsen. Directeur H. Zwijnenberg heeft hiervan kort geleden gezegd “niet uit te sluiten dat we over niet al te lange termijn naar de beurs gaan. De overheid bepaalt echter het tempo”.

Het centrum regelt onder meer de inkoop voor ministeries, pensioenfonds ABP, brandweerkorpsen en gemeenten. Onder de namen Kantic en Kraaijer worden sinds een paar maanden de handelsactiviteiten voor scholen/lkantoren en voor de aanschaf van beroepskleding gevoerd.