Minister mag hasj-BV's niet blokkeren

DEN HAAG, 27 FEBR. De weigering van minister Sorgdrager hasj-goeroe E. Dronkers toestemming te geven drie nieuwe BV's op te richten berust deels op tekortschietend bewijsmateriaal en deels op onjuiste gronden. De minister moet opnieuw bekijken of Dronkers' BV's toch kunnen worden opgericht.

Dit heeft president C. de Gooijer van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven bepaald in een bodemprocedure die Dronkers had aangespannen. Dronkers is geen veroordeelde crimineel. Voor zover de minister uit wervende hasj-publicaties van Dronkers opmaakt dat zijn moraliteit niet deugt, biedt de wet haar geen aanknopingspunt hem daarop te laten hangen, aldus De Gooijer.

Dronkers is eigenaar van een Rotterdamse coffeeshopketen en directeur van het Hasj Infomuseum in Amsterdam. In Groningen neemt Dronkers deel in een project met akkerbouwers die op grote schaal hennep voor industriële doeleinden verbouwen.

Door de weigering toestemming te geven voor oprichting van de drie hennep-BV's zou Dronkers naast subsidie van de Europese Unie hebben gegrepen. Die schade raamt hij op ten minste 550.000 gulden over 1995 en potentieel miljoenen voor de verrekening van BTW. De rechter kent Dronkers echter geen voorschot toe van 15.000 gulden op die schadeclaim. Het oorzakelijk en onvermijdelijk verband tussen de opstelling van minister Sorgdrager en de weigering van de Nederlandse minister van landbouw om de subsidie toe te kennen is door Dronkers onvoldoende aangetoond. Overige schade - Belgische afnemers van industriële hennepprodukten zouden kopschuw zijn geworden - heeft Dronkers volgens de rechter niet duidelijk in kaart gebracht.