'Minder geld voor Japanse banken'

TOKIO, 27 FEBR. De Japanse regering bezint zich op middelen om zo min mogelijk belastinggeld te spenderen aan de liquidatie van zeven hypotheekbanken wegens groeiend protest onder de Japanse bevolking.

Wataru Kubo, minister van financiën, zei gisteren dat hij de last van de moedermaatschappijen van de hypotheekbanken wil verzwaren door de mogelijkheden voor belastingafschrijving van verliezen te verminderen. Hij voegde er echter aan toe dat de juridische middelen beperkt zijn. Premier Ryutaro Hashimoto zei dat de regering tot het uiterste zal gaan om eventuele inkomsten uit de liquidatie van de leningen van de hypotheekbanken terug te laten vloeien naar de schatkist.

Kubo, lid van de Sociaal-Democratische Partij (SDP) en Hashimoto (Liberaal-Democratische Partij, LDP), deden hun uitspraken tijdens een vergadering van de begrotingscommissie van het parlement. In de commissie probeert de oppositiepartij Shinshinto de regering het vuur na aan de schenen te leggen over het plan van de regering om 685 miljard yen (ruim 10 miljard gulden) belastinggeld te steken in deze sanering. Kubo zei vandaag dat het niet mogelijk is de moedermaatschappijen meer te laten betalen dan eerder overeengekomen is “tenzij ze bereid zijn te onderhandelen”. In het huidige plan van de regering schrijven de moedermaatschappijen al hun uitstaande leningen aan de hypotheekbanken (3,5 biljoen yen, zo'n 50 miljard gulden) als verlies af. Kubo zei wel dat de banken zich van hun verantwoordelijkheid bewust moeten zijn en zich moeten afvragen wat verder in hun mogelijkheden ligt.

De regering is echter niet van plan de bijdrage van de overheid aan de liquidatie te verminderen, aldus een topfunctionaris van de LDP gisteravond na overleg tussen de drie coalitiepartijen. De regering moet meer doen om de noodzaak van het gebruik van belastinggeld en om de schuld van de moedermaatschappijen voor de crisis duidelijk te maken, aldus de SDP in het overleg. Deze vraag naar de verantwoordelijkheid voor de crisis blijft een groot probleem. In getuigenverklaringen voor de begrotingscommissie wijzen de verschillende partijen vooral naar elkaar met hun beschuldigende vingers. Deze partijen maken daarbij dankbaar gebruik van vaag geformuleerde memo's uit het verleden die nu naar believen kunnen worden geïnterpreteerd.

De minister van justitie, Ritsuko Nagao, zei daarom gisteren dat het ministerie werkt aan wetgeving waarin de verantwoordelijkheden van financiële instituten en van leners duidelijk zijn omschreven. Het ministerie van financiën werkt daarnaast aan wetgeving waarmee het eerder kan ingrijpen bij financiële instellingen die in problemen raken. Het criterium hiervoor wil het ministerie leggen in de relatieve omvang van het eigen vermogen van een instelling.

Dat de regering reden heeft zich zorgen te maken over het ongenoegen onder de kiezers bleek dit weekeinde bij de verkiezing van de burgemeester van de stad Kyoto, waar een tegenstander van de regeringsplannen voor de banken bijna de overwinning behaalde.