Kok en Van Mierlo in Rusland niet welkom

DEN HAAG, 27 FEBR. Minister-president Kok en minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) hebben een officieel bezoek aan Rusland afgezegd. De Russische premier Viktor Tsjernomyrdin en minister van Buitenlandse Zaken Jevgeni Primakov hebben geen tijd kunnen vinden om de beide Nederlandse bewindslieden te ontvangen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken kwamen vanuit het ministerie van Primakov geen voorstellen om een datum te prikken waarop het bezoek plaats zou kunnen vinden. Na herhaaldelijk tevergeefs aandringen van Nederlandse zijde besloot Van Mierlo vorige week het bezoek uit te stellen.

Van Mierlo gaat ervan uit dat de Russische politieke top op dit moment wat anders aan het hoofd heeft dan het ontvangen van een Nederlandse delegatie. De Russische presidentsverkiezingen van 17 juni zouden alle aandacht vergen.

Primakov verving op 9 januari Andrej Kozyrev, die opzij werd geschoven omdat hij volgens Russische nationalisten en communisten te pro-Westers zou zijn. Primakov liet bij zijn aantreden weten zich met zijn buitenlands beleid vooral op de voormalige Oostblok-landen te zullen richten. Sindsdien heeft de Russische bewindsman alleen ontmoetingen gehad met de Franse premier Juppé, de Duitse bondskanselier Kohl en zijn Amerikaanse ambtgenoot Christopher.

Twee maanden voor Primakov aantrad maakten Kok en Van Mierlo de afspraak voor het bezoek. De Tweede Kamer had daarop aangedrongen. Een aantal fracties vreesde dat uitbreiding van de NAVO ten koste zou gaan van de verhoudingen met Rusland.