John Major wint debat over levering wapens aan Irak

LONDEN, 27 FEBR. Met één stem verschil heeft de Britse regering gisteren het debat gewonnen over het rapport-Scott, een onderzoek naar de rol van de overheid bij militaire leveranties aan Irak.

Een motie aan het eind van het debat werd met 320 tegen 319 stemmen verworpen. Twee Conservatieven en de negen-mans-fractie van de Ulster Unionisten stemden mee met de oppositie. Een derde ontevreden Tory, die tijdens het debat nog de aanval had geopend op “bureaucraten zonder ruggegraat”, koos uiteindelijk toch de kant van het kabinet.

Daarmee bleef de regering een pijnlijke nederlaag bespaard. Een nederlaag zou de positie onhoudbaar hebben gemaakt van de twee kabinetsleden die in het rapport-Scott het zwaarst worden bekritiseerd, ook al had premier Major bij voorbaat zijn onvoorwaardelijke steun verklaard aan William Waldegrave, staatssecretaris van financiën, en Nicholas Lyell, de procureur-generaal die binnen het kabinet voor juridische zaken verantwoordelijk is. De oppositie had om het aftreden van beide bewindslieden gevraagd.

Volgens het rapport-Scott heeft de Britse regering aan het eind van de jaren tachtig de militaire exportregels voor Irak versoepeld zonder het parlement daarvan in kennis te stellen. Bewindslieden hebben het parlement opzettelijk en systematisch misleid.

Een nederlaag gisteravond zou de regering hebben gedwongen te bewijzen dat ze nog de steun geniet van de meerderheid van het Lagerhuis. Het kabinet zou de stemming over een motie van vertrouwen vanavond zeker hebben gewonnen, maar het imago van een regering die toch al de naam heeft dat ze van de ene naar de andere crisis strompelt, zou er opnieuw door zijn geschaad.

Ondanks de dreiging van een nederlaag heeft Major gisteravond geweigerd het op een akkoordje te gooien met de Ulster Unionisten. Volgens Conservatieve parlementariërs heeft de leider van de Ulster Unionisten, David Trimble, gisteravond geprobeerd om in het kader van het Noordierse vredesproces concessies af te dwingen van Major, tijdens een vertrouwelijk overleg dat plaatshad op initiatief van de premier. Trimble bestreed gisteren dat zijn fractie met de oppositie had meegestemd omdat hij zijn zin niet had gekregen. Hij zei dat de houding van zijn partij uitsluitend was ingegeven door de vernietigende inhoud van het rapport-Scott.

    • Dick Wittenberg