Japan: toch 'oude' muziekrechten beschermen

TOKIO, 27 FEBR. Na klachten van de Verenigde Staten en de Europese Unie wil Japan nu toch het copyright op muziekopnamen vijftig jaar lang beschermen.

Volgens de huidige wetgeving worden muziekrechten slechts 25 jaar beschermd. Alle muziek van voor 1971 kan hierdoor worden gekopieerd zonder dat rechten worden afgedragen. De VS diende hierover onlangs een klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Volgens Washington kosten de Japanse regels de Amerikaanse muziekindustrie jaarlijks 500 miljoen dollar. Brussel, dat sprak over een verlies voor de Europese muziekindustrie van 120 miljoen dollar per jaar, diende daarop ook een klacht in bij de WTO. Een hoge Japanse regeringsfunctionaris verklaarde vanmorgen dat Japan zijn wetgeving nog dit jaar zal aanpassen. De Japanse premier Hashimoto had afgelopen weekeinde na een al eerder gepland topoverleg met president Clinton gezegd dat Tokio wijziging van de eigen wetgeving overwoog. (AP)