Geldzucht bij profclubs wint het van solidariteit; Feyenoord lijkt op jacht naar herverdeling tv-gelden

ROTTERDAM, 27 FEBR. Is NAC-NEC ook goed voor 140 miljoen? Vitesse-voorzitter Aalbers denkt dat een competitie zonder Ajax en Feyenoord nog het aanzien waard is. Of het duo De Mol/Hendriks, dat het sportkanaal gaat opzetten, die mening deelt, valt te betwijfelen. En daaraan verbonden natuurlijk de vraag of het consortium zich juridisch heeft ingedekt tegen een uiteengevallen eredivisie.

KNVB-onderhandelaar Groenenboom verkocht eens een compressorenfabriek van Philips aan de Chinezen die toen nog leefden onder het juk van Mao. Ook de stunt met het sportkanaal beschouwt hij als een van zijn beste transacties. Daar zou hij weleens gelijk in kunnen krijgen wanneer blijkt dat Endemol c.s. een kat in de zak hebben gekocht. Om van een naderende Europese competitie op woensdagavond, met drie Nederlandse topclubs waarop dan alle aandacht gericht zal zijn, maar te zwijgen. De NOS hoeft nog niet te wanhopen.

Het zijn gechargeerde bespiegelingen, maar alles is mogelijk in voetballand. Het profvoetbal zorgt met het mediacontract voor een gekrakeel dat zijn weerga niet kent. De algemene vergadering leverde vorige week donderdag een spektakel op. Terwijl eigenlijk slechts twee clubvertegenwoordigers zich strijdbaar opstelden: Van den Herik (Feyenoord) en Van Praag (Ajax). Feyenoord had een batterij juristen ingeschakeld en voorzitter Van den Herik draaide boven de Atlantische Oceaan een venijnige speech in elkaar. Ook Ajax bereidde zich dagenlang gedegen voor. Het sectiebestuur vreesde het ergste en voorzag kennelijk niet dat er toch nog zoveel ja-knikkers zouden zijn - zeker gezien de stoere taal die vooraf in de media door clubvertegenwoordigers was gebezigd.

Derks (Dordrecht '90) plaatste weliswaar kanttekeningen, maar kon niet hoog van de toren blazen omdat hij op 10 februari nog enthousiast was geweest over de nieuwe zender. Cambuur-voorzitter Sleijfer stelde zinnige vragen, maar toonde zich veel te ingetogen. Dramatischer was de opstelling van de zwijgende meerderheid. Doorgewinterde bestuurders als Maeijer (PSV), Pickée (Roda JC), Aalbers (Vitesse), Hut (Haarlem) en Van der Velde (Heerenveen) hielden hun kaken stijf op elkaar. Geen van hen eiste dat het contract op tafel kwam. Na de tien dia's van Groenenboom was alles klip en klaar, terwijl het sportkanaal toch nog een groot aantal onzekerheden kent.

De dissidenten Van Praag en Van den Herik wezen daar terecht op in hun streven de rechten in eigen beheer te houden. Maar de Feyenoord-voorzitter groef zijn eigen graf. Het is de vraag of Heracles-voorzitter Tusveld zo vroeg was thuisgeweest als Van den Herik zich niet had laten leiden door emoties en op de man had gespeeld: “U bent toch accountant, die geloven alles.” Suggesties over vermeende belangenverstrengeling waren niet onbegrijpelijk, maar meer geschikt voor achter de schermen. Zonde van al het juridische huiswerk. De clubs applaudisseerden voor het sectiebestuur en keken met walging naar Van den Herik.

Uiteraard zijn ook Feyenoords nieuwe dreigmenten verkeerd gevallen. De KNVB meent op grond van een eigen juridisch onderzoek dat Van den Herik c.s. geen schijn van kans hebben in een kort geding. In Zeist dacht iedereen vanmiddag om twaalf uur dan ook alleen aan de lunchpauze toen het ultimatum van Feyenoord afliep. Betrof het nu maar de vele vragen rondom het sportkanaal waarmee Feyenoord nog steeds worstelt. Het lijkt eerder een ordinaire poging de voetbalbond te dwingen tot een nieuwe verdeling van de tv-gelden, terwijl daarover vorig jaar door het voetbalparlement een democratische beslissing is genomen.

Natuurlijk is het niet onredelijk dat de publiekstrekkers van het sportkanaal Ajax, Feyenoord en PSV een groter aandeel uit de goudpot eisen. Hoewel zij ook gebaat zijn bij een sterke competitie die alleen ontstaat als andere clubs hun huishouding op niveau kunnen houden. Maar als de drie topclubs dat belang niet inzien, hadden ze zich in een eerder stadium met hand en tand moeten verzetten toen men dacht dat het nog om een bedrag van zestig miljoen gulden per jaar zou gaan.

Onder invloed van geldzucht kraait het oproer in voetballand. In het legertje advocaten dat Feyenoord juridisch adviseert bevindt zich mr. Mentink, die in 1990 de ontslagen bondscoach Libregts bijstond in de zaak tegen de KNVB. Ook toen leek zijn cliënt sterk te staan, maar hij verloor kansloos omdat er een onwerkbare situatie voor Libregts was ontstaan. Ondertussen beraadt Ajax zich op andere stappen. Feyenoord zal geen steun krijgen uit het Amsterdamse kamp. Van solidariteit in het betaalde voetbal is geen sprake. Van Praag gaf dat zelf al aan. Ajax vindt 36 betaalde clubs veel te veel. In Europa zouden bestuurders daarover tegen Van Praag hun verbazing hebben uitgesproken. Een natuurlijke sanering zit er met het miljard van het sportkanaal voor 2003 echter niet meer in.

    • Erik Oudshoorn