FINOCCHI IN BIANCO

Groenten worden in Italië altijd beschouwd als een bijgerecht en derhalve op een apart bordje geserveerd. Er is veel voor te zeggen, want de smaak van de groente wordt niet doorkruist door andere smaken. Onderstaand recept voor knolvenkel is niet alleen handig qua bereiding maar levert tevens zo'n verrukkelijk resultaat op dat ik de venkel liefst apart eet - als voorgerecht. Bij een royale moot gestoomde tarbot is deze Italiaanse contorno van knolvenkel een zeer verfijnde compaan voor die Hollandse vis.

Voor twee personen:

500 gram knolvenkel

30 gram boter

2 dl melk

2 dl room

2 theelepels maïzena

versgeraspte parmigiano reggiano (facultatief)

Kies knolvenkel met veel stelen en fijn groen. Snijd een plakje af van de onderkant van de venkelknol en snijd de stelen af. Knip het groen van de stelen los en houd dit apart. (Gebruik de in korte stukjes gesneden venkelstelen als onderlaag bij het stomen van de tarbot.) Snijd de venkelknol overlangs in plakken. Smelt de boter in een lage brede pan en laat daarin de plakken knolvenkel even zweten in gesloten pan. Voeg melk en room toe, zout naar wens en breng alles aan de kook. Laat de venkel in 12-15 minuten bijtgaar koken op halfhoog vuur in open pan. Schep de venkel uit het kookvocht. Roer de maïzena met 1 eetlepel water tot een papje en bind hiermee het kookvocht tot een lichtgebonden saus. Doe de venkel terug in de saus, proef op zout en roer er snel het fijngenseden venkelgroen door en de parmigiano reggiano. Laat de venkel niet te lang doorwarmen in de saus anders raakt hij zijn beet kwijt.

    • Florine Boucher