Beurs vrijwel onveranderd na zwakke opening

AMSTERDAM, 27 FEBR. Na een zwakke start trokken de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs tegen het einde van de ochtend aan. Een aanvankelijk verlies van 2 punten voor de AEX-index van belangijkste fondsen was omstreeks het middaguur omgezet in een winst van 0,03 punten op 507,29.

AMSTERDAM De grote daling van 65 punten in New York liet de markt betrekkelijk koud. “De Amerikaanse beurs springt de laatste tijd als een jojo heen en weer. Daar trekken we ons niet veel van aan”, stelt een handelaar. “Vandaag is die beurs misschien weer 80 punten hoger. Het lichte herstel op de obligatiemarkt spreekt veel meer aan.” Na een zwakke start waren ook de obligatiekoersen omstreeks het middaguur vrijwel onveranderd.

Océ-Van der Grinten zette de opmars voort. Na de koerswinst van 4,80 gulden de voorgaande dag boekte de fabrikant van kopieermachines een winst van nog eens 2,60 tot 129,70. De definitieve resultaten en positieve prognose van Océ bij de presentatie van de jaarcijfers over het boekjaar 1994/95 vielen bij beleggers in de smaak.

Ook Heineken, dat in Italië brouwerij Moretti overneemt, lag uitstekend in de markt. De bierbrouwer noteerde een winst van 2,50 gulden op 312,50.

Ahold liet een gulden liggen op 88 gulden. Getronics was 80 cent lager op 95,20 en ING verloor twee kwartjes op 106,50.

Neways verloor een gulden op 26,50. Het aandeel daalde 4 gulden tot 59 gulden. Grolsch boekte een verlies van 1,30 op 68,70.

In reactie op de jaarcijfers boekte het handelshuis Ceteco gisteren een winst van zeven gulden. Vanmorgen moest de 70-procent dochter van Hagemeyer een groot deel van de winst weer inleveren. De koers daalde met 4 gulden tot 59 gulden.

De Amerikaanse dollar was vanmorgen iets hoger op de Europese valutamarkten. In Amsterdam noteerde de Amerikaanse munt omstreeks het middaguur een koers van 1,6251 tegenover 1,6205 gulden aan het slot van de handel gisteren.

In New York was de dollar gisteravond al opgelopen tot 1,6250 gulden, maar tijdens de handel in het Verre Oosten ging er weer iets van de koers af. Volgens handelaren intervenieerde de Japanse centrale bank op de valutamarkten, maar slechts in beperkte mate.

Ook het pond sterling was vanmorgen hoger op 2,5045. De slotkoers van gisteren was 2,4965 gulden. De koersstijging werd in verband gebracht met het feit datpremier Major het Lagerhuis-debat over wapenleveringen aan Irak heeft overleefd.

NEW YORK Aandelen op de effectenbeurs van New York vertoonden evenals vrijdag een grillig koersverloop. De Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen - die voor het weekeinde sloot op een recordniveau - moest omlaag met 65,39 punten (1,15 procent) tot 5565,10. De omzet kwam uit op 399 miljoen aandelen.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokyo handhaafde de Nikkei-index zich vandaag ternauwernood boven de 2.000 punten. De graadmeter voor de 225 belangrijkste aandelen op de Japanse beurs daalde fors met 479,87 punten tot 20.000,40 (2,3 procent). Zorgen over de mogelijkheid van een rentestijging en de stijging van de yen drukten de koersen.