Berlijnse beren lopen vooruit op de Oscaruitreiking

BERLIJN, 27 FEBR. Gematigd boegeroep en gefluit viel de Russische juryvoorzitter Nikita Michalkow gistermiddag ten deel, toen hij in Berlijn de winnaar van de Gouden Beer van het 46ste Internationale Filmfestival aan de pers bekendmaakte.

Niet dat er veel bezwaren zijn tegen de verfilming van Jane Austens eerste roman Sense and Sensibility, maar het is een veilige keuze voor een film die ook al eind deze maand bij de Oscaruitreiking tot de favorieten behoort, zoals meer van de in Berlijn bekroonde films. Overigens won de Taiwanese regisseur van de hoofdprijswinnaar, Ang Lee, ook in 1993 al een Gouden Beer - zij het toen ex aequo - voor zijn film The Wedding Banquet/Hsi yen.

Ook de winnaar van de speciale Juryprijs en van de zogenaamde 'Blaue Engel' voor de beste Europese film, Bo Widerbergs Zweeds-Deense coproduktie Lust och fägring stor/All Things Fair, is een Oscarkandidaat, in de categorie 'beste niet-Engelstalige film'. Sean Penn, winnaar van de Zilveren Beer voor de beste acteur als de terdoodveroordeelde in Tim Robbins' Dead Man Walking, is eveneens genomineerd voor een Oscar. Winnares van de Zilveren Beer voor de beste actrice is Anouk Grinberg in Bertrand Bliers Mon homme.

Michalkow lichtte bij de bekendmaking toe dat de jury zich gebonden achtte aan de beperking dat zij per film slechts een enkele prijs mag toekennen en maar een keer een prijs ex aequo mag uitreiken. Die gedeelde Zilveren Beer is voor de regisseurs Richard Loncraine van Richard III en de Hongkonger Yim Ho van The Sun Has Ears/Tai yang you er. Laatstgenoemde film won ook de internationale persprijs van de FIPRESCI.

In de nevensectie Internationales Forum des jungen Films viel vooral de Indonesische film Bulan tertusuk ilalang/...and the Moon Dances van Garin Nugroho in de prijzen: FIPRESCI-prijs en prijs van de Aziatische NETPAC-organisatie.

In de kinderfilmsectie werd Ben Sombogaarts De jongen die niet meer praatte onderscheiden met de UNICEF-prijs van de volwassenenjury. Produktiemaatschappij Bos Bros maakte gisteren ook bekend dat de film dit najaar in de bioscoop uitgebracht zal worden, voor de vertoning op televisie.

    • Hans Beerekamp