Zelfmoordaanslagen in Israel kosten 27 levens

TEL AVIV, 26 FEBR. Bij twee aanslagen in Israel, in Jeruzalem en Ashkelon, zijn gisterochtend 27 mensen gedood en 84 gewond, van wie 19 ernstig.

Onder de doden bevinden zich de twee Palestijnen die zichzelf 's ochtends vroeg kort na elkaar respectievelijk in een bus in Jeruzalem en bij een bushalte bij Ashkelon opbliezen. De moslim-fundamentalistische organisatie Hamas heeft gisteren de verantwoordelijkheid voor beide aanslagen in een telefoongesprek met radio Israel op zich genomen.

Hamas sprak van vergelding voor de moord op zijn bommenmaker Yehiya Ayyash, die twee maanden geleden in de Gazastrook werd vermoord, naar algemeen wordt aangenomen door Israel. Israelische veiligheidskringen veronderstellen dat Mohieddine Al-Sharif, de opvolger van Yehiya Ayyash, achter de aanslagen van gisteren zit.

Premier Shimon Peres onderbrak voor de duur van de begrafenissen van de slachtoffers de onderhandelingen met de Palestijnen, maar verklaarde tegelijkertijd zich stipt te zullen houden aan de uitvoering van het autonomie-akkoord. Op een persconferentie in Jeruzalem zei hij dat terreur door Hamas hem niet van zijn vredespolitiek kan afbrengen. Van de Palestijnse leider Yasser Arafat verwacht hij echter krachtig optreden tegen Hamas.

De Palestijnse politie heeft inmiddels twintig Hamas-leden gearresteerd, onder wie enkele leden van de Ezzadin-el-Kassem, de militaire vleugel van deze organisatie. Arafat heeft gisterochtend onmiddellijk de aanslagen in Israel als “terroristische aanslagen” en als “moord op het vredesproces” veroordeeld. Israel heeft besloten de landen van de Europese Unie die de Palestijnen financieel helpen, te vragen druk op Arafat uit te oefenen Hamas aan banden te leggen.

Onmiddellijk na de aanslagen grendelde Israel de Gazastrook en Westelijke Jordaanoever opnieuw voor onbepaalde tijd af. Vrijdag hief Israel de afgrendeling van deze gebieden op. In Israel is vanmorgen een heftige discussie losgebarsten over de vraag of het verstandig was, ondanks waarschuwingen voor terreuraanslagen, de afgrendeling van de bezette gebieden vrijdag op te heffen. Premier Peres negeerde volgens radio Israel de opvatting van de Shin-Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst, dat het openen van de grenzen voor tienduizenden Palestijnse arbeiders onverantwoord was.

Enkele pro-Syrische kranten in Libanon verwelkomden vandaag “de wraak van Yehiya Ayyash”. Volgens de krant As Safir zullen “de twee spectaculaire operaties niet de laatste uitdrukking zijn van de afwijzing van het aan de Palestijnen opgelegde akkoord”. Zowel Syrië als Libanon neemt deel aan vredesoverleg met Israel.