Vechtpartijen op bazar Beverwijk om huurverhogingen

BEVERWIJK, 26 FEBR. Een demonstratieve optocht van standhouders op de oosterse markt van de Beverwijkse Bazar is gistermorgen uit de hand gelopen. Zo'n tweehonderd marktkooplieden protesteerden tegen de huurverhoging van vijf procent voor hun standplaatsen. Ze vernielden tien ruiten en gooiden met vuurwerk. Ook braken vechtpartijen uit.

Demonstranten vielen een fotograaf van De Telegraaf aan, die een foto wilde maken van de acties. Hij moest met een gekneusde neus door de politie worden ontzet. Een politieman raakte licht gewond door vuurwerk dat naast zijn oor afging. Het werd rustig nadat loco-burgemeester J. Broekhuijsen van Beverwijk de actievoerders tot kalmte had gemaand. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er geen arrestaties verricht.

Drie weken geleden protesteerden de standhouders van de vijftien jaar bestaande markt voor het eerst tegen de huurverhoging. Zij boden de directie een petitie aan en kondigden grimmiger acties aan als zij hun zin niet zouden krijgen. Sindsdien zijn er elke week kleine demonstraties geweest.

Iedere marktkoopman van de Bazar ondertekent een contract waarin staat dat huurverhoging mogelijk is. Twee jaar geleden was er geen verhoging. Vorig jaar moesten de standhouders drie procent meer betalen. Dit jaar wil de directie het tarief verhogen met vijf procent.

Volgens directiewoordvoerder S. van Kampen is het protest afkomstig van hooguit eenderde van de standhouders op het oosterse deel van de Beverwijkse Bazar. Het actiecomité zegt dat het negentig procent van de standhouders achter zich heeft. De markt telt in totaal drieduizend standplaatsen.

De directie stuurde naar aanleiding van de problemen zaterdag onmiddellijk een brief naar het actiecomité. Daarin schrijft Van Kampen teleurgesteld te zijn dat het actiecomité de directie de gevraagde adempauze van een maand niet gunt. Maar A. Merkicek van het actiecomité beschuldigt de directie van tijd rekken. “Ze moeten eens naar ons luisteren. De problemen spelen al jaren en we hebben de directie daar meermalen op aangesproken. De markt is qua omvang verdriedubbeld en dat gaat ten koste van onze omzet.”