Stena Line ziet winst ruim halveren

De Zweedse rederij Stena Line, na de Britse P&O de belangrijkste veerbootmaatschappij op de Kanaalroute, zag zijn winst in 1995 meer dan halveren.

De winstdaling is vooral het gevolg van de scherpe concurrentiestrijd die is ontstaan op routes tussen Frankrijk en Engeland na het in gebruik nemen van de Kanaaltunnel. Beducht voor teruglopende passagiersaantallen gingen de veerbootmaatschappijen op veel lijndiensten over tot tariefverlagingen om aantrekkelijk te blijven voor reizigers.

Vooral als gevolg hiervan daalde de netto winst van Stena Line van 502 miljoen kroon (120,5 miljoen gulden) in 1994 tot 201 miljoen kroon (48,2 miljoen gulden). De omzet steeg in lichte mate van 9,41 miljard (2,25 miljard gulden) tot 9,44 miljard kroon (2,27 miljard gulden).