Sípek bouwt nieuw museumcomplex in Den Bosch

DEN BOSCH, 26 FEBR. De gemeente Den Bosch heeft voor het te bouwen Stedelijk Museum voor Hedendaagse Kunst gekozen voor het ontwerp van de in Tsjechië geboren architect en vormgever Borek Sípek (1949). Het nieuwe museumcomplex, waarvan het zeventiende-eeuwse Kruithuis het historische hart blijft, gaat veertien miljoen gulden kosten.

Sípeks plan is vandaag in het Stadhuis van Den Bosch gepresenteerd. Eind dit jaar wordt met de nieuwbouw begonnen, zo is de verwachting. Het museum wordt ruim drie maal groter dan het Kruithuis, waar al jaren tentoonstellingen worden gehouden. Het Kruithuis heeft belangrijke collecties sieraden en moderne keramiek.

Sípek is er volgens de Bossche wethouder van cultuur Paul Kagie met zijn ontwerp in geslaagd het zeskantige Kruithuis op een respectvolle manier met de nieuwbouw te verbinden. Dat gebeurt ondergronds. De nieuwbouw, die overwegend in rode baksteen wordt uitgevoerd, komt op enige afstand van het zeventiende-eeuwse gebouw. Om dit gebouw meer van zijn torenachtige karakter terug te geven, wordt de in 1769 gedempte slotgracht om het zeskantige gebouw uitgegraven.

Er komen drie nieuwe zalen voor wisseltentoonstellingen, een restaurant, een bibliotheek, een gehoorzaal, een museumwinkel en een kunstuitleen in de lage nieuwbouw. Die wordt aan de oostkant met een appartementengebouw van acht verdiepingen afgesloten. Ook komt er in de nieuwbouw ruimte voor kantoren en werkplaatsen.

De architect heeft op een aantal plaatsen historische vormelementen toegepast. Zo zit in de façade van het centrale paviljoen een verwijzing naar de bibliotheek van de Turkse stad Ephese. De zuilen in de gevels van het tentoonstellingsgebouw zijn geïnspireerd op de architectuur van het oud-Egyptische Sagara en de ornamenten tegen het dak van de gehoorzaal aan zijn volgens de bouwmeester een knipoog naar de renaissance. (ANP)