Peking: lutherse assemblée niet naar Hongkong

PEKING, 26 FEBR. De Chinese autoriteiten in Peking hebben de lutherse kerk geadviseerd haar voorgenomen wereldassemblée in Hongkong, in juli 1997, te verplaatsen naar een ander tijdstip. Dat heeft een woordvoerder van de kerk in Hongkong vandaag gezegd. De lutheranen hebben hun internationale bijeenkomst een week na de soevereiniteitsoverdracht van de Britse kroonkolonie aan China gepland. “Ze hebben ons medegedeeld dat de keuze van het tijdstip ongeschikt is”, aldus de woordvoerder.

Peking, dat religieuze groeperingen alleen tolereert wanneer zij deel uitmaken van één van 's lands vijf staatsreligies, heeft met het advies - ruim voor de overdracht in de nacht van 30 juni 1997 - te kennen gegeven dat het controle wenst over de vrijheid van geloofsbeleving in zijn toekomstig grondgebied. Kerken in Hongkong vrezen al lange tijd dat zij na de overdracht in hun vrijheid van meningsuiting en geloofsbeleving zullen worden beperkt.

Volgens de organisatie van de assemblée bestaat evenwel geen reden tot ongerustheid omdat Peking “zeer hulpvaardig” zou zijn. “Ze hebben gezegd dat na 1997 evenveel vrijheid van godsdienst behoort te bestaan als ervoor.” Ishmael Noko, het hoofd van de lutherse kerk, zou inmiddels een reis naar Peking hebben gepland om de Chinese leiders te doordringen van het belang van de doorgang van de bijeenkomst.