Ondanks aanval toch stemming Sierra Leone

FREETOWN/ABIDJAN, 26 FEBR. In de door een burgeroorlog verscheurde Westafrikaanse staat Sierra Leone worden vandaag presidents- en parlementsverkiezingen gehouden. De regering besloot op het laatste moment om de stembusstrijd toch door te laten gaan ondanks aanvallen van vermeende rebellen, zaterdag, bij de stad Bo.

Volgens bronnen in de hoofdstad, Freetown, waren het met name Westerse donorlanden die er bij de regering op aandrongen de stembusstrijd toch plaats te laten hebben. Het is overigens niet geheel duidelijk of de aanval bij Bo het werk was van aanhangers van het Revolutionaire Verenigde Front (RUF), dat al sinds 1991 in een strijd met het regeringsleger is gewikkeld. Inwoners van Bo sloten niet uit dat de stad werd aangevallen door soldaten van het regeringsleger die zich voordeden als rebellen. Dezen zouden zo de regering in Freetown ertoe hebben willen bewegen om de verkiezingen uit te stellen. Veel hoge militairen vinden dat het leger, dat sinds een aantal maanden wordt geholpen door Zuidafrikaanse huurlingen, eerst het RUF moet verslaan voordat verkiezingen zinvol zijn. Mede door de hulp van de huurlingen heeft het leger de afgelopen tijd een groot gebied op de rebellen heroverd.

Vredesoverleg tussen het RUF en de Sierra-Leoonse regering gisteren in de Ivoriaanse stad Abidjan is op niets uitgelopen. Beide partijen kwamen wel overeen om woensdag opnieuw om de tafel te gaan zitten in de Ivoriaanse hoofdstad, Yamoussoukro. De rebellen hebben zich in het verleden sterk verzet tegen verkiezingen. Vorig jaar hakten aanhangers van het RUF in een aantal dorpen de hand af van Sierra-Leoners die zeiden te zullen gaan stemmen.

Op sommige plaatsen in Freetown verliepen de verkiezingen vanmorgen chaotisch. Bij een groot aantal stembureaus waren de kieslijsten vanmorgen om zeven uur plaatselijke tijd, toen de verkiezingen begonnen, nog niet binnen. Het gevolg daarvan was dat zich onmiddellijk al lange rijen vormden bij de stemlokalen. Uit het binnenland, dat het meest kwetsbaar is voor aanvallen van het RUF, waren vanmiddag nog geen berichten binnen over het verloop van de verkiezingen.

Volgens de voorzitter van de nationale kiescommissie, James Jonah, staan 1,6 van de 4 miljoen Sierra-Leoners op de kieslijsten geregistreerd. In de aanloop tot de verkiezingen vormde de registratie van kiezers een groot probleem omdat Sierra-Leoners die de burgeroorlog in het land ontvlucht zijn naar het naburige Liberia en Guinee, ook aan de verkiezingen wilden deelnemen. De eerste resultaten van de verkiezingen worden donderdag verwacht. (AFP, Reuter)