Océ neemt printer-divisie over van Siemens Nixdorf

ROTTERDAM, 26 FEBR. Océ-van der Grinten neemt de printer-divisie over van de Duitse computerproducent Siemens Nixdorf. De kopieermachinefabrikant in Venlo betaalt circa 900 miljoen gulden, zo is vanochtend bekendgemaakt.

Voor de aankoop zal Océ zijn gewone aandelenkapitaal met ongeveer 20 procent uitbreiden. Ook wil het bedrijf preferente aandelen uitgeven. Siemens Nixdorf Printing zal niettemin, ook als rekening wordt gehouden met de nieuwe aandelen en additionele rentelasten, direct bijdragen aan de winst per aandeel Océ, aldus de directie.

Volgens het Limburgse bedrijf betekent de overname een “aanzienlijke versterking” van Océ's internationale concurrentiepositie als “zelfscheppende onderneming van kopieer-, printing- en plottersystemen”. Ook zal de overname “nieuwe groei-impulsen” geven, aldus een mededeling van het concern. “Deze strategische samenwerking creëert een onderneming van wereldformaat op printing-gebied”, aldus Océ's bestuursvoorzitter dr. Harry Pennings.

De Amsterdamse effectenbeurs reageerde vanmorgen lauw op de mededelingen. De koers van het aandeel Océ opende op 124 gulden, 1,60 hoger dan het slot van vrijdag. In de loop van de ochtend zakte de koers terug tot 123,50 gulden.

Bij de printer-divisie van Siemens Nixdorf werken 2900 mensen. De omzet ervan bedroeg vorig jaar bijna een miljard gulden. Het bedrijf is, aldus Océ, “goed winstgevend”. Siemens Nixdorf Printing, met hoofdkantoor in Poing (nabij München) is wereldwijd actief maar behaalt het grootste deel van zijn omzet in Europa en de Verenigde Staten, dezelfde regio's waar ook het zwaartepunt van Océ-van der Grinten ligt.

De overname leidt ertoe dat de omzet van Océ met bijna een derde toeneemt. Het bedrijf bereikte vorig boekjaar, afgesloten op 30 november, 2,9 miljard gulden omzet. Daarover behaalde het ruim 108 miljoen gulden winst, 20 procent meer dan een jaar eerder. Océ heeft ongeveer 12.500 mensen in dienst. De overname heeft geen gevolgen voor het personeelsbestand van de beide bedrijven.

Océ zal geen rentedragende schulden van Siemens Nixdorf Printing overnemen. Het eigen vermogen van het Duitse bedrijf bedraagt ongeveer 50 procent. Océ zal de betaalde goodwill rechtstreeks afboeken op het eigen vermogen.

De emmissie van aandelen acht Océ nodig om “ook in de toekomst gezonde vermogensverhoudingen te kunnen handhaven”. Daarbij is rekening gehouden met de achtergestelde converteerbare obligatielening ter grootte van 150 miljoen gulden, waarvan de conversieprijs op 95 gulden ligt.

Océ claimt een leidende rol op de wereldmarkt voor tekenkamersystemen. In het midden- en hoogvolume segment van de Europese kopieermarkt (de grotere systemen) beschouwt de Limburgse onderneming zich als “een van de vooraanstaande spelers”.

In printing-systemen is Océ's omzet bescheiden, “maar sterk groeiend”. Met deze printers, gekoppeld aan computers en computernetwerken (electronic data publishing, EDP) , bewerkt Océ de Westeuropese markt. Het Duitse bedrijf, dat formeel per 1 april wordt overgenomen, heeft volgens de nieuwe eigenaar een sterke positie in zeer hoog en hoogvolume printing in EDP-omgevingen.

Volgens Océ-van der Grinten sluiten de printing-activiteiten van beide ondernemingen goed op elkaar aan, zowel wat produktontwikkeling en marktbewerking betreft, als service en geografische spreiding.