Nieuw bewijsmateriaal bij hoger beroep tegen 'Bende van Venlo'

DEN BOSCH, 26 FEBR. Voor het gerechtshof in Den Bosch is vanochtend de behandeling begonnen van het hoger beroep tegen de zogeheten Bende van Venlo. Dertien van de vijftien verdachten staan terecht voor hun mogelijke betrokkenheid bij het vermoorden van zeven mensen.

De rechtbank in Roermond sprak eerder acht verdachten vrij. De anderen zijn veroordeeld tot straffen die uiteenlopen van levenslang tot twee jaar cel, in enkele gevallen gecombineerd met tbs. Het openbaar ministerie en de verdediging hebben tientallen getuigen opgeroepen die allemaal worden gehoord tijdens de behandeling van het hoger beroep. Onder hen is ook de geheugendeskundige prof. dr. W.A. Wagenaar.

De afgelopen maanden hebben verschillende getuigen aanvullende verklaringen afgelegd. Bovendien zijn onverwacht twee dagboeken opgedoken die de enige vrouwelijke verdachte A. van B. tijdens haar detentie heeft geschreven.

Deze twee dagboeken, voorzien van goudkleurige slotjes en plaatjes van Minnie Mouse en de popgroep 2 Unlimited, zijn voor het Openbaar Ministerie belangrijk nieuw bewijsmateriaal. In de boekjes doet Van B., de 19-jarige vriendin van hoofdverdachte F.P. (23), uitvoerig uit de doeken hoe zij haar vriend vijf van de zeven ten laste gelegde moorden heeft zien plegen. Onder de slachtoffers zijn de alleenstaande J. Wessink uit Reuver, het bejaarde echtpaar Van Rijn uit Venlo en twee van de vier onbekende Turken die de bende op haar conto zou hebben.

De dagboeken zijn pas in oktober, twee weken na het proces voor de rechtbank in Roermond, boven water gekomen, toen een vrouw uit Weert de politie belde met de mededeling dat zij het materiaal in haar bezit had. De boeken waren uit de gevangenis gesmokkeld door een nicht van P. Van B. had haar gevraagd de dagboeken te verbranden, maar in plaats daarvan stelde zij de politie in kennis.

De ontboezemingen in de dagboeken komen overeen met de verklaringen die Van B. tijdens het onderzoek tegenover de politie heeft afgelegd. Later herriep ze haar bekentenissen omdat die haar tijdens de verhoren zouden zijn ingefluisterd. Niettemin werd zij door de rechtbank tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de doodslag op J. Wissink uit Reuver, een van de zeven slachtoffers die de bende volgens de rechtbank heeft gemaakt.

Daarvoor werden vorig jaar zeven van de vijftien verdachten veroordeeld tot straffen die uiteenliepen van twee jaar voor Van B. tot levenslang voor haar vriend P. Acht verdachten, zeven Turken en een Nederlander werden vrijgesproken omdat hun aandeel in de moord op de Turkse koffieshopmedewerker I. Karaca niet was aangetoond.

Tegen de vrijspraken en de vonnissen van de rechtbank zijn zowel de verdachten zelf als het Openbaar Ministerie in beroep gegaan. Alleen S.H. die veroordeeld is tot 14 jaar met tbs heeft berust in zijn veroordeling. Hij zal tijdens de behandeling voor het hof als getuige worden gehoord tegen zijn vroegere medeverdachten. Het Hof wil in twaalf zittingsdagen de zes Venlose moordzaken behandelen, die in 1993 en 1994 zijn gepleegd.