Moslim-extremisten vermoorden zeven kopten in Z-Egypte

ASSIUT, 26 FEBR. Koptische leiders in Zuid-Egypte hebben gisteren een oproep gedaan aan de autoriteiten in Kairo om hun geloofsgenoten beter te beschermen tegen aanvallen van moslim-extremisten. Zaterdag vonden zeven kopten in het dorpje Bedari in de provincie Assiut, ongeveer 380 kilometer ten zuiden van Kairo, de dood bij een aanval van vermeende moslim-extremisten. De aanvallers zouden lid zijn van de Gama'a-beweging. Twee andere kopten raakten gewond bij de aanval.

De Gama'a wil Egypte omvormen tot een moslim-fundamentalistische staat. De beweging begon in 1992 met haar terreurcampagne. Na harde acties van het Egyptische regeringsleger in 1994 tegen de beweging in de provincie Assiut leek het er op alsof deze haar werkterrein naar de naburige provincie Minya had verplaatst. Dinsdag maakte de beweging echter bekend de gewapende strijd terug te willen brengen naar de straten van Kairo.

Behalve op kopten heeft de Gama'a het ook gemunt op politieagenten, soldaten en Westerse toeristen die het gebied bezoeken. Overigens speelt bij het geweld in de provincie Assiut niet alleen de religieuze factor een rol. In een aantal gevallen ging het ook om bloedwraak tussen groepen families.

De kopten in Egypte voelen zich in toenemende mate onderdrukt door de moslim-meerderheid. De regering in Kairo doet niet genoeg om de kopten te beschermen, aldus veel leiders van de minderheid, en maakt, mede om moslim-extremistische bewegingen de wind uit de zeilen te nemen, de kopten in toenemende mate het leven zuur. Volgens de Egyptische autoriteiten zijn deze beschuldigingen ongefundeerd.

Bij de parlementsverkiezingen die onlangs in Egypte plaatshadden, werd geen enkele koptische kandidaat direct in het parlement gekozen. Veel koptische jongeren, vooral uit de hogere sociale klassen, proberen te emigreren naar Europa, Australië of Noord-Amerika. Volgens de regering in Kairo is niet meer dan tien procent van de Egyptische bevolking koptisch maar volgens de kopten zelf ligt dat percentage veel hoger. (AP, AFP, Reuter)