Lijdensweg Fräser ten einde

ROTTERDAM, 26 FEBR. Feyenoord-PSV was een wedstrijd voor verdedigers en achteraf gezien zeer geschikt voor een rentree van de langdurig geblesseerde Henk Fräser. Voor het eerst sinds negen maanden stond de donkere atleet in het basiselftal van Feyenoord. Fräser maakte zijn comeback tegen Luc Nilis, de sterkste aanvaller op de Nederlandse velden.

“Toen de trainer me vrijdag vertelde dat ik tegen Nilis moest spelen, heb ik me even afgevraagd of dit wel het goeie moment was. Maar ik ben niet iemand die de moeilijkheden uit de weg gaat.”

De Belgische spits had het lastig tegen de agressief verdedigende Fräser. Alleen in het begin van de tweede helft was Nilis zijn mandekker enkele malen te snel af. Een keer maakte de Feyenoorder een eigen beoordelingsfout goed door de bal net voor de voeten van Nilis weg te trappen. Een andere keer maakte Fräser een zware overtreding, wat hem volkomen terecht op een gele kaart kwam te staan van arbiter Uilenberg. Bij de gevaarlijkste actie van Nilis - een schot op de paal - was Fräser niet meer betrokken. Een kwartier voor tijd ging hij met kramp naar de kant.

De lijdensweg van de zesvoudig international lijkt ten einde. Sinds Fräser in 1993 zijn enkelbanden scheurde en zijn onderbeen brak, is het eigenlijk nooit meer helemaal goed gekomen met zijn lichamelijke gesteldheid. Door de botbreuk leerde hij op een geforceerde manier lopen, wat weer ten koste ging van zijn achillespees. Zonder blikken of blozen deed Fräser gisteravond het gecompliceerde medische verhaal uit de doeken. “De pees raakte ontstoken, toen hebben ze hem schoongemaakt, daarna gekliefd en daarna kreeg ik botsplinters achter de enkel.”

Even dreigde Fräser te worden afgekeurd voor het betaalde voetbal, maar sinds vorig najaar ging zijn toestand weer vooruit. Na de winterstop was hij volledig hersteld. De slechte velden voorkwamen dat hij in het tweede elftal wedstrijdritme kon opdoen. Trainen deed hij toen al volop en naar volle tevredenheid. “Onder Haan hebben we veel voor elkaar over, maar dat ligt meer aan de groep dan aan de nieuwe trainer. Tegenwoordig sta je weer lang in het midden bij een partijtje rondo. Het combineren gaat veel beter.”

Fräser vertelde dat de veronderstelde vriendschap met de vertrokken trainer Van Hanegem niet moet worden overdreven. “We mochten elkaar heel erg, maar ik ben pas een keer bij hem thuis geweest. Toen was hij net ontslagen.”

Over zijn sportieve toekomst is de 29-jarige Fräser terughoudend. De voormalige speler van Sparta, FC Utrecht en Roda JC heeft leren leven met tegenslagen. Hij werd in zijn voetballoopbaan veelvuldig geschorst, als hij de ledematen van een tegenstander weer eens had bestookt. Tegen PSV hield hij de schade bij zijn tegenstanders beperkt. Zijn eigen lichaam baarde hem meer zorgen. “Sinds een maand heb ik nergens meer last van, maar ik heb geleerd niet te vroeg te juichen. Ik moet van dag tot dag leven.”