Leerlingen naar huis om dreiging vechtpartij

VOORBURG, 26 FEBR. Ongeveer 850 leerlingen van de Voorburgse Dalton-scholengemeenschap zijn vrijdagmiddag voor het eind van de les naar huis gestuurd omdat de schoolleiding vreesde voor vechtpartijen tussen scholieren.

Een groep van 250 Dalton-leerlingen raakte vrijdagochtend al op drift, aldus rector Van Hennik. Ze gingen naar een sporthal waar een gevecht zou plaatshebben met leerlingen van het nabijgelegen College Het Loo. Ze deden dat volgens de rector meer “uit nieuwsgierige sensatiezucht”, dan om te vechten. De leerlingen werden “met het nodige verbale geweld” weer terug naar school gepraat. Om een vechtpartij later op de dag te voorkomen besloot de rector zijn leerlingen eerder vrij te geven. De leerlingen van College Het Loo hadden toen nog les, en de politie surveilleerde in de buurt. Vechtpartijen zijn vrijdag niet bij de politie gemeld.

Waarom de scholieren met elkaar op de vuist wilden was rector Van Hennik en ook de politie vanochtend nog een raadsel. “We gaan dit onderzoeken”, aldus een politiewoordvoerder. “Misschien is het racisme, misschien zijn het jeugdbendes. We houden een vinger aan de pols.”

Vorig weekend was een Dalton-leerling in een winkelcentrum uitgemaakt voor 'spleetoog' door leerlingen van College Het Loo. De volgende dag wilden de Dalton-scholieren naar het college om verhaal te halen, maar de schooldirecties wisten escalatie te voorkomen. Weer twee dagen later drongen vier jongens van een jaar of achttien de Dalton-school binnen en gaven de eerste leerling die ze tegenkwamen een klap. Volgens de Dalton-directeur waren dit geen leerlingen van Het Loo, maar buitenstaanders. In hoeverre deze incidenten te maken hebben met de geruchten over de vechtpartij vrijdag weet Van Hennik niet.