'La Bomba' wint ook slalom op WK skiën

SIERRA NEVADA, 26 FEBR. Alberto Tomba heeft gisteren zijn tweede titel behaald bij de wereldkampioenschappen skiën in het Spaanse Sierra Nevada. Na het goud op de reuzenslalom afgelopen vrijdag, veroverde de Italiaan gisteren ook goud op de slalom. Zijn tijd was 1.42,26.

Het was pas de tweede wereldtitel in de imposante loopbaan van de Italiaan. Pernilla Wiberg stal de show bij de vrouwen. De Zweedse won zaterdag de slalom. Eerder zegevierde Wiberg ook op het onderdeel combinatie.

'Tomba la Bomba' kronkelde na zijn overwinning van vreugde een halve minuut lang door de sneeuw. De keizer van het alpine-skiën huilde toen hij even later achter de finish zijn moeder Maria belde. “Ik draag de wereldtitels op aan mijn ouders. Ik had nooit gedacht dat ik vandaag nog goud zou behalen”, jubelde Tomba. “Ik kan het eenvoudigweg niet geloven.”

Na de eerste manche (52,05) was de 29-jarige Italiaan als zesde geklasseerd met acht tiende van één tel achterstand op de snelle Noor Finn Jagge (51,21), olympisch kampioen in 1992. In de tweede manche slaagde Tomba erin de marge weg te vagen. Zijn waanzinnige optreden imponeerde de concurrentie zodanig dat Jure Kosir en Finn Jagge onderuit gleden en Von Grünigen, Amiez en Reiter met lood aan hun latten naar beneden leken te schuiven.

“Dit is een van mijn beste races ooit”, jubelde Tomba. “Deze twee gouden medailles hebben voor mij meer waarde dan de gouden plakken bij de Olympische Winterspelen van 1988 in Calgary.”

Pernilla Wiberg zorgde in Sierra Nevada voor een Zweedse primeur. Voor het eerst in de 65-jarige geschiedenis van de WK bezorgde zij haar land bij de vrouwen een wereldtitel op de slalom. Eerder had de 25-jarige Wiberg haar land al twee keer goud bezorgd op de reuzenslalom (1991 WK en 1992 Winterspelen-Albertville) en olympisch goud op de combinatie tijdens de Winterspelen van Lillehammer.

“Met het goud van de combinatie wist ik dat de titel op de slalom ook mogelijk was”, zei Wiberg. “Ik was ontspannen. Maar ik besefte dat ik in de tweede manche veel risico's moest nemen.” De Zweedse, die twee jaar geleden met het nummer Privilege wekenlang nummer één stond in de hitparade van haar land, had na de eerste manche vijf honderdste van een seconde achterstand op de Sloveense Urska Hrovat. “In de eerste passage was ik in de fout gegaan. Dat noopte mij tot het uiterste te gaan.” (Reuter/SID)