Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkeer en infrastructuur

Jorritsma en haar hekel aan Fransen

Nog een paar weken en dan zal het kabinet bij monde van minister Annemarie Jorritsma van Verkeer en Waterstaat bekend maken hoe in Nederland de Hoge Snelheidslijn naar Frankrijk komt te lopen. Of ze zelf ooit gebruik zal maken van de nieuwe spoorlijn is nog de vraag. Jorritsma heeft het niet zo op met Fransen, bekent ze in het jongste nummer van het ANWB-blad Reizen. “Het is een leuk land, maar het is jammer dat er Fransen wonen”, aldus de liberale minister. Haar ervaring met de Fransen is, zoals ze het uitdrukt, “niet leuk”. Jorritsma: “Ik heb MO Frans gedaan, dus spreek ik de taal redelijk, maar dan nog blijven ze je verbeteren. Nu ga ik naar Italië. Ik spreek zeven woorden Italiaans en dan zeggen de Italianen: 'wat fantastisch dat u onze taal spreekt'.

Het anti-Franse sentiment van Jorritsma was al eerder opgevallen toen zij vorig jaar verstek liet gaan op de jaarlijkse receptie van de Franse ambassadeur ter gelegenheid van de viering van de veertiende juli. De Franse kritiek op de militairen van Dutchbat en de Franse kernproeven bij Mururoa waren voor haar reden om niet te gaan, zo wilde zij graag kwijt aan iedereen die het weten wilde.

Echt diep zit haar de weerzin tegen de Fransen overigens niet. Want in hetzelfde interview met het ANWB-blad onthult de minister dat ze elk jaar een paar dagen naar Parijs gaat, de plaats waar zij zich ooit verloofde. En als haar gevraagd wordt of ze nog een persoonlijke tip voor de lezers heeft floept ze er uit: “Een rustig golf-hotelletje in Chateau-Neuf” om er direct op te laten volgen “O, dat is alweer Frankrijk, erg hè?”

Maar de echte vakanties worden dus doorgebracht in Italië, waar de Jorritsmaatjes heen gaan in de eigen - Duitse - Mercedes. In hetzelfde automerk begeeft zij zich sinds kort ook zakelijk. De Ford Scorpio is ingeleverd omdat deze aan zijn kilometertax was. “Mogen ministers alsjeblieft in een auto rijden die net zo fatsoenlijk is als die van de eerste de beste pooier in Amsterdam?”, zo klaagde ze enkele maanden geleden in vraaggesprek met De Volkskrant. Het Algemeen Nederlands Persbureau is nagegaan bij haar wordvoerder of de nieuwe auto beter beviel. Jazeker, luidde het officiele antwoord. “Ze zei pas nog: wat zoeft-ie lekker.” (MK)