Homo-overlast: seinende koplampen, slaande portiers en seks in de struiken

De Haagse Archipelbuurt lijdt onder overlast van homo's in de Scheveningse Bosjes. Nu de gemeente de seks er wil gedogen, wordt het protest van buurtbewoners harder.

DEN HAAG, 26 FEBR. “Bingo, daar ligt er één”, roept een bewoonster van de Haagse Archipelbuurt bij het zien van een gebruikt roze condoom tussen de kale struiken in de Scheveningse Bosjes. Ze bukt en met gehandschoende hand deponeert ze het afval in een meegebrachte vuilniszak. In de zachte motregen zoeken zaterdagmorgen twintig buurtbewoners in het park naar vuil dat is achtergelaten door homo's na vrijages in de struiken. Met die actie protesteren ze tegen het plan van het college van B en W voor een gedoogzone voor seksuele ontmoetingen in een deel van de Scheveningse Bosjes.

Bewoonster Marion (uit angst voor wraakacties willen de bewoners niet met hun achternaam in de krant) somt op welke overlast de homo's veroorzaken: startende motoren en dichtslaande portieren bij het 'cruisen' (rondrijden om iemand op te pikken), seinende koplampen die huiskamers in schijnen, wandelaars die door opdringerige mannen worden gevolgd, homo's die bewoners soms de huid vol schelden als zij op hun gedrag worden aangesproken. Verder liggen door het hele park condooms en tissues en zien kinderen van omwonenden mannen de liefde bedrijven.

“Wat hier gebeurt is echt vreselijk. Vooral voor kinderen die in het park spelen. Ik ben zelf homo, en als ik dit zie word ik heel boos. Vroeger kende men het woord discretie, dit gedrag is onfatsoenlijk”, zegt een buurtbewoner. Jan-Willem, vader van drie kleuters, laat zijn kinderen niet meer alleen in het bos. “De oppas is hier al eens van de fiets getrokken, maar ze kon wegkomen. Ik word zelf aangesproken als ik mijn hond uitlaat. Leuk is heel anders.”

Vanavond komen burgemeester Havermans en wethouder Van der Putten naar een buurtbijeenkomst. Die ontmoeting heeft volgens bewoonster Elles lang op zich laten wachten: “Het gedoogplan is zonder overleg tot stand gekomen.” De bewoners eisen dat de gemeente de gedoogzone opgeeft. “Het bos is te klein, de bewoning te dichtbij”, zegt Elles. Jan-Willem waarschuwt dat er vlug iets moet gebeuren, want hij merkt dat de stemming onder de omwonenden grimmiger wordt. De bewoners trachten homo's nu al af te schrikken door vrijende stellen te fotograferen, autokentekens te noteren en sterke lampen op afwerkplekken te richten.

De gedoogzone in de Scheveningse Bosjes is door B en W gepland nabij sportpark De Bataaf, waar twee tennisclubs met een grote jeugdafdeling op eenentwintig banen spelen. Voorzitter D. Hasselinghuis van de Stichting parkbeheer De Bataaf staat “helemaal aan de kant van de bewoners”. De gemeente overviel hem met het gedoogplan. “Wij wisten van niets, totdat de buurtbewoners ons op het plan wezen. Ik vind het waanzinnig dat de gemeente zonder overleg die gedoogzone heeft bedacht”, zegt Hasselinghuis.

Hij wil vanavond de burgemeester vragen of het gedoogplan strookt met plannen voor jeugdwelzijn en met het stimuleren van sport en ondernemers. “Een gedoogzone is anti-reclame”, vindt Hasselinghuis. Hij vreest dat de gedoogzone leden afschrikt: “Leden hebben al gezegd dat ze hun kinderen niet meer door het park naar tennisles laten fietsen. Dat begrijp ik volkomen.” De overlast neemt toe als in het voorjaar de temperatuur zacht wordt, vertelt Hasselinghuis. “En dan begint ook ons hoogseizoen.”

Ook Madurodam, volgens Hasselinghuis “een niet te onderschatten attractie in Den Haag”, ligt aan de rand van de Scheveningse Bosjes. Bedrijfsleider H. Steijn verwacht geen overlast te ondervinden van de gedoogzone, als op 1 april de verbouwde miniatuurstad voor het publiek open gaat. “Alleen aan de rand van het parkeerterrein zou ik mij dat voor kunnen stellen. Ik heb het volste vertrouwen in de goede bedoelingen van de bewonersvereniging en van de gemeente. Ik wacht even af wat er vanavond gebeurt”, zegt Steijn.

Ook K. Bos van homo-organisatie COC in Den Haag zal vanavond de vergadering bijwonen, hoewel de bewoners betwijfelen of het COC de homo's in het Scheveningse Bos wel vertegenwoordigt. Contact met de homo's in de Scheveningse Bosjes is volgens Bos moeilijk. “Het zijn vaak anonieme, getrouwde mannen. Voor hen is dit de mogelijkheid om aan hun gerief te komen. En voor veel baangebruikers speelt juist de kick van de verborgenheid een rol. We moeten het sociale aspect van de ontmoetingen niet onderschatten.”

De bewoners vinden dat de homo's maar naar een hotel moeten gaan of naar het Haagse Bos, waar al een gedoogzone is. Bos vindt dat geen goede oplossing. “De Utrechtsebaan scheidt het Haagse Bos van de binnenstad, er is prostitutie en criminaliteit”, zegt hij. Hij denkt dat goede verlichting, afvalbakken, intensief toezicht door de politie en meer beschutting de overlast in de Scheveningse Bosjes kunnen beperken. De bewoners gaan volgens Bos veel te ver met hun foto-actie. Hij roept hen op tolerant te zijn. Maar volgens de homofiele buurtbewoner zijn de omwonenden lang genoeg tolerant geweest. “De overlast is te groot om over te zwijgen. Als heterostellen op een opzichtige manier seksueel bezig zijn, zeg ik daar ook wat van.”